Is zonnebrand echt maar een jaar houdbaar, of is dat een truc van verkopers?

Beauty

Is zonnebrand echt maar een jaar houdbaar, of is dat een truc van verkopers?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

26 juni 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

26 juni 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Je zou het bijna vergeten, maar de zon heeft al eens geschenen dit jaar, dus als het goed is heb jij je zonnebrand al uit de kast getrokken. (Ja-ha, we weten dat we ook in de winter door moesten smeren, maar eerlijk: doet iemand dit echt?) Maarre, is dat spul eigenlijk nog wel goed?

Je hoort vaak dat zonnebrand maar één jaar houdbaar is, en dat je je nog halfvolle fles daarna beter kan inruilen voor een nieuwe. Zouden wij ook zeggen als we zonnebrand verkochten, of is het echt waar? Het verlossende woord Helaas, er lijkt wel een kern van waarheid in te zitten. Volgens het KWF kun je zonnebrand inderdaad tot twaalf maanden na opening bewaren. De precieze houdbaarheid kun je checken door op de verpakking te zoeken naar een geopend potje met een getal en de letter M, van maanden. Het Rode Kruis zegt dat die periode iets langer is, uiterlijk ongeveer twee jaar, maar dat de beschermingsfactor wel afneemt naarmate zonnebrand langer geopend is. Dat getal met die M erachter zegt dan ook niets over de bescherming die het biedt, maar enkel over de houdbaarheid van de crème. Lees ook: Vliegt de winkels uit: TikTok-favoriet Haarlemmerbruin is er nu met SPF Hoe bedoel je afname? We willen natuurlijk niet met een gekreukte leren huid eindigen, dus hoe zit het precies met die afnemende bescherming? Het Rode Kruis legt het als volgt uit: de factor die op je zonnebrand staat, factor 15 bijvoorbeeld, is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden. Stel dat je normaal gesproken zonder bescherming binnen 10 minuten verbrandt, dan betekent factor 15 dat je 150 minuten in de zon kunt liggen voordat je in een tomaat verandert. Let op: in werkelijkheid is dit vaak korter, door zand, zweet en water. Na een jaar kun je ervan uitgaan dat die beschermingsfactor met de helft is afgenomen, dus dat een factor 30 hetzelfde werkt als een factor 15. De werkelijke daling is misschien iets minder heftig, maar zo zit je in ieder geval safe. Goed bewaren Wat de precieze houdbaarheid ook is, het is in ieder geval belangrijk dat je je zonnebrand goed bewaart. Zo blijft hij het beste werken. Ben je buiten, bewaar je fles dan gesloten in de schaduw. Thuis wil je zorgen dat hij altijd op kamertemperatuur is. Bewaar je 'm op een warmere plek? Dan kan de factor, de SPF dus, lager worden en zit je uiteindelijk alsnog met de gebakken (en gebraden) peren.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen