Wacht effe, hebben mannen óók een biologische klok?

Body & Mind

Wacht effe, hebben mannen óók een biologische klok?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 september 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

24 september 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Vrouwen worden om de haverklap herinnerd aan hun biologische klok en aan de tijd die tikt. Daar hebben mannen geen last van, want zij zouden tot in den treure kinderen kunnen krijgen. Maar verrassing: dat valt best tegen.

Van de middelbare school, als we leren hoe we zwangerschappen moeten voorkomen, tot aan familieverjaardagen waar ooms en tantes vragen wanneer we nu eens aan kinderen beginnen: vrouwen worden er overal aan herinnerd. Alsof we een tikkende tijdbom zijn.

Vrouwendingetje Maar die man naast je? Die ziet wel. Of hij eigenlijk wel kinderen wil? Mwah. Ziet-ie ook wel. Toch tijd zat. Intussen zijn het vraagstukken waar vrouwen zich al op een veel jongere leeftijd mee bezig houden, omdat ze geleerd krijgen dat ze, biologisch gezien, wel moeten.

En dat zou eigenlijk anders moeten. Vrouwen hoeven er misschien wat minder aan herinnerd te worden (we weten het nu wel) en mannen net wat meer. Want als een man kinderen krijgt, staat hij nu vaak niet stil bij zijn vruchtbaarheid. Het komt gewoon zo uit, de relatie, de situatie, de timing. Lekker lijkt ons dat, maar slim is het niet.

Lees ook: Doe het licht uit: vrijere seks in het pikkedonker, waar komt dat toch vandaan?

Mannen en hun vruchtbaarheid Dat de vruchtbaarheid van vrouwen piekt op 20-jarige leeftijd en afneemt na hun 35e levensjaar, weten we. De risico's op de zwangerschap en bevalling nemen dan toe. Bij mannen is bekend dat hun sperma na hun veertigste misschien wat lastiger een eicel kan bevruchten, maar 'te oud' bestaat bij mannen niet. Zolang het sperma kan zwemmen en een eitje kan bevruchten is het best, toch? Niet dus.

Spermacrisis Mannen zijn na hun 40e blijkbaar half zo vruchtbaar (!) als toen ze onder de 25 waren, legt journalist Elle Hunt uit aan The Guardian. Hierbij kan drinken, roken, een ongezonde levensstijl, medicatie en blootstelling aan hitte en gifstoffen de afname nog versnellen. Daarnaast is er ook nog een spermacrisis: uit onderzoek blijkt dat het aantal zaadcellen de afgelopen 50 jaar wereldwijd is gehalveerd. Waarschijnlijk komt dat door factoren als klimaatverandering, een ongezonde levensstijl en het gebruik van technologie, maar dat wordt nog vaak genegeerd: bij vruchtbaarheidsproblemen wordt nog steeds vaker naar de vrouw gekeken.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je lange tijd geen seks meer hebt Risico's En dat is nog niet alles. Het blijkt ook dat kinderen van oudere vaders een verhoogd risico lopen op geboorteafwijkingen, gezondheidsproblemen, zoals kanker, en psychische aandoeningen, zoals schizofrenie en een bipolaire stoornis. Daarnaast eindigt de zwangerschap vaker in een miskraam of doodgeboorte én de kans is groter dat de baby te vroeg geboren wordt. Dat kan tussen de 32 en 37 weken zijn, maar ook tussen de 28 en 32 weken.

Een beetje stilstaan bij die biologische klok, dus. Dat doet niemand kwaad.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur