Plafonddienst? Met deze tips zijn die slapeloze nachten verleden tijd

Body & Mind

Plafonddienst? Met deze tips zijn die slapeloze nachten verleden tijd

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

29 september 2022 om 21:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 september 2022 om 21:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Wat als je nacht in nacht uit ligt te woelen of steeds vermoeid wakker wordt? &C-lezeressen en experts delen hun beste tips & tricks voor een goede nachtrust.

Ben jij zo iemand die maar moeilijk in slaap valt, vaak onrustig slaapt en 's nachts regelmatig plafonddienst heeft? Dan ben je niet alleen. Sterker nog, volgens neuroloog Steven Laureys (auteur van Het no-nonsense slaapboek) zijn dit de meest voorkomende slaapproblemen.

Zo zit dat volgens onze neuroloog In &C Magazine vertelde Laureys al dat velen van ons last hebben van een soort wild aapje in ons brein dat maar blijft denken aan verleden of toekomst. 'En als je slecht slaapt krijg dat stemmetje nog meer plek, waardoor je nog angstiger en gestrester wordt.' Om die negatieve spiraal te doorbreken, is goed slapen dus belangrijk.

Maar ja, hoe doe je dat? Een goede nachtrust begint bij een fijne slaapkamer met een goed bed en dito matras dat is afgestemd op jouw lichaam en behoeftes. Want het ene lijf is het andere niet, en ook slaapgewoontes en -houdingen verschillen van persoon tot persoon. Sommige slaapissues zijn te herleiden tot je matras. Word je 's nachts vaak wakker omdat je het te warm of juist te koud hebt? De kans bestaat dat je op een matras slaapt dat veel warmte vasthoudt of juist verkoelt. Ook als je al slapend steeds dichter tegen je partner aan rolt, kan dat een teken zijn dat het tijd is voor een nieuw matras – die koddige kuil in het midden die in de loop der jaren is ontstaan, is namelijk niet per se nachtrustbevorderend. En word je wakker met rugpijn of een zere schouder, dan is je matras mogelijk te hard of te zacht voor je. Ontdek daarom liever vandaag dan morgen het matras waar jouw lichaam om vraagt.

Dit zijn de beste tips van onze &C-lezeressen We vroegen ook &C-lezeressen wat zij doen voor een goede nachtrust. Faelin en Josephine zeggen zich geestelijk voor te bereiden op een slapeloze nacht, dan kan het alleen maar meevallen. 'Ik probeer het te accepteren en me er niet aan te ergeren.'

Brecht gaat gewoon zo laat mogelijk naar bed: 'Dan slaap ik vaster omdat je zo moe bent.'

Daniëlle en Rianka hebben last van een snurkende man. Daniëlle lost dat op door eerder dan hij in slaap te vallen ('werkt nog niet altijd'), Rianka kiest voor de minder vreedzame weg: 'Trekken en duwen is handig.'

Kinderen blijken 's nachts ook een grote stoorzender (joh!), want zowel Geertje als Nikki laat de kids af en toe bij opa en oma logeren om zelf een keer lekker door te kunnen slapen.

Enkele – waarschijnlijk – Belgische lezeressen (Belle en Monique) sukkelen makkelijk in slaap met DroomSap, maar dat slaapverwekkende drankje is in Nederland niet verkrijgbaar omdat er een stofje in zit dat hier (nog) niet is geregistreerd als geneesmiddel. Dus dat heb je niet van ons.

Lees ook: Dé do's en don'ts om van je slaapkamer de ultieme rustplek te maken Een andere veelgehoorde tip: lezen voor het slapengaan. Esther, Kim, Dijana en Agnes zweren erbij. 'Altijd even lezen, hoe laat het ook is. Eén regel, één bladzijde of één hoofdstuk. Zo weten mijn hersenen dat ik ga slapen', zegt Agnes.

Maar de meest genoemde tip is toch wel mediteren, een tijdje bewust ademhalen of luisteren naar rustgevende geluiden voor je naar bed gaat. Irene, Chantal, Simone, Marleen, Edith, Linda, Lieke en Annette slapen daarna als een roos. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een app als Headspace. Zeer doeltreffend, volgens Lieke: 'Van de sleepcast van deze app heb ik nog nooit het einde gehoord.'

Uiteraard wordt ook het belang van een goed bed een paar keer genoemd (Esther, Naomi). De randvoorwaarden voor een goede nachtrust verschillen van persoon tot persoon, maar één ding geldt voor iedereen (ja, ook voor jou, nachtbraker): voldoende slaap is essentieel voor je hele welzijn. Neuroloog Laureys: 'Sommige mensen zeggen dat ze weinig slaap nodig hebben, maar dat is dwazenpraat. Slechts 1 procent van de bevolking kan gezond ouder worden met 4 uur slaap, de meesten van ons hebben 7 à 9 uur nodig. Slaap is zó belangrijk. Daar moet je niet op inleveren, want daar betaal je vroeg of laat een prijs voor.' Maak dus vannacht nog een prioriteit van je nachtrust.

Dit is een samenwerking met Swiss Sense.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.