Jo Sarah is activist: 'De clitoris staat pas sinds twee jaar in de biologieboeken, dat is toch bizar?'

Body & Mind

Jo Sarah is activist: 'De clitoris staat pas sinds twee jaar in de biologieboeken, dat is toch bizar?'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 augustus 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Rafaël Bergman

Gepubliceerd op

11 augustus 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Rafaël Bergman

Jo Sarah is activist en heeft van feminisme haar werk gemaakt: ze verbindt vrouwen van alle culturen, leeftijden en achtergronden en wil hen laten genieten van seks en hun seksualiteit.

Jo (33): 'Feminisme speelt een gigantische rol in mijn leven. Vroeger wist ik niet hoe seks hoorde te zijn, ik voelde me vaak een beetje gebruikt na de seks, ervoer er weinig plezier aan. Van vriendinnen hoorde ik soortgelijke ervaringen. Toen ik voor het eerst las over de orgasmekloof begon mijn feministische ontdekkingsreis. De clitoris staat pas sinds twee jaar in de biologieboeken, dat is toch bizar? Ik vond dat er meer educatie moest komen voor en over vrouwen+, oftewel iedereen die zich identificeert als vrouw en/of een vulva heeft. Ik heb het over vrouw+ om het woord inclusiever te maken en niemand uit te sluiten. Al begrijp ik dat niet alle non-binaire personen zich vrouw+ voelen, dus ik vind dat het tijd is voor een nieuwe term.

Ik besloot er mijn werk van te maken en richtte Umaversity op – uma betekent vrouw in het Surinaams – om bewustzijn rond het vrouwelijk+-lichaam en haar seksualiteit te creëren. Ik wil dingen veranderen. Ervoor zorgen dat vrouwen+ van alle culturen, leeftijden en achtergronden kunnen genieten van seks en hun lichaam. Dat ze in hun kracht staan. Zelfverzekerd zijn. Ik organiseer daarvoor events met sprekers, panels, workshops, artiesten en veel meer. Ik vind het leuk om vrouwen+ met elkaar te verbinden door ervaringen te delen. Alles om die sisterhood te voelen en te kunnen groeien. Ik schrijf en zing ook nummers over hoe het is om vrouw te zijn. Mijn laatste nummer, The Call, gaat over het belang van het supporten en empoweren van anderen. Iedere vrouw heeft recht op sisterhood. We moeten daarbij alle vrouwen, uit alle culturen, van alle leeftijden en alle geaardheden betrekken.

Ik heb geregeld gesprekken met mannen over dit thema, ook met mijn vriend. Hij is ook feminist. Ik wil mannen niet terechtwijzen, maar juist in gesprek gaan met ze. De meesten willen ook graag leren. Dat brengt vaak interessante gesprekken met zich mee. Feminisme betekent niet anti-man, het staat voor gelijke behandeling. Vrouwen+ worden op sommige fronten nog achtergesteld, het is tijd om dat te veranderen. Het betekent ook niet dat we hetzelfde zijn: fysiek zijn we gelukkig heel anders, dat is juist mooi. Feminisme wil zeggen dat we recht hebben op gelijke kansen, genot, gevoel van veiligheid, geld. Daarvoor kom ik op. Uiteindelijk wordt de man daar ook alleen maar beter van.

Ook op andere manieren probeer ik te zorgen voor een verandering. Bijvoorbeeld door mensen bewust te maken van ons taalgedrag. Als ik 'vrouw' zeg, dan bedoel ik mensen die zich identificeren als vrouw en/of een vulva hebben. Ik loop daarnaast mee met de Feminist March, ik werk met stichtingen zoals Stichting Seksueel Welzijn Nederland samen en zit in diversiteitscommissies. Soms krijg ik berichten van mensen die onwetend zijn. Ik leg mijn visie graag aan hen uit. Maar om mijn energie te beschermen ga ik het gesprek maar één keer aan – ik wil niks doordrammen.'

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat voornamelijk uit vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Wil je ook lezen