De meeste mensen verkleuren niet op het strand en dit is waarom

Body & Mind

De meeste mensen verkleuren niet op het strand en dit is waarom

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 augustus 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Meike van Zandvoort, beeld Pexels

Gepubliceerd op

5 augustus 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Meike van Zandvoort, beeld Pexels

Gooi jij het liefst op het heetst van de dag je handdoek uit op het strand om er de hele dag niet meer vanaf te komen? Lekker, maar je zult er geen tanlines aan over houden. We worden namelijk helemaal niet bruin op het strand.

Stop nou niet meteen met zonnebrandcrème smeren omdat je denkt dat het daaraan ligt. Zet dat uit je hoofd. Dat je pas uren – of zelfs dagen – na het zonnen kleurverschil merkt is helemaal niet slecht, maar het is wel altijd een raadsel geweest. Wetenschappers weten nu eindelijk hoe het zit.

Zo zit het Tijd voor een kleine biologieles. Terwijl jij lekker ligt te bakken, gaan er in je lichaam allerlei alarmbellen af. Ineens moet de hele boel gaan werken om je te beschermen tegen die UV-stralen. Ons lichaam beschikt daarvoor over twee mechanismen. De één herstelt het DNA in de huidcellen die door straling zijn beschadigd, de ander verhoogt de productie van het melanine. Dat is het biologische pigment dat ervoor zorgt dat de huid donkerder kleurt, wat gebeurt om je weer te beschermen tegen toekomstige straling van de zon.

Effe rustig aan En daar zit het ‘m waarschijnlijk in: 'Het blijkt dat het DNA-herstellende mechanisme voorrang heeft,' verklaart onderzoeker Nadav Elkoshi. Dat-ie voorrang krijgt is niet zo vreemd, want je lichaam moet worden beschermd tegen mutaties. 'Dit remt in feite de productie van melanine,' legt Elkoshi verder uit. Pas nadat de beschadigde huidcellen zo goed mogelijk zijn hersteld, begin je dus met verkleuren.

Lees ook: Waarom dokken voor een dure tan? Dit spotgoedkope self tan water van de Action trekt snel in Eigenlijk zegt het ene mechanisme dus tegen de ander: laat me even rustig werken. De boel wordt even stopgezet. Voor jouw lichaam is het anders ook vakantie – die mechanismen doen het rustig aan. Voor goed herstel is tijd nodig.

Blijven smeren Dit alles wordt aangestuurd door eiwitten. Het ATM-eiwit – dat pas ontdekt is in dit nieuwe onderzoek –, is verantwoordelijk voor het activeren van het ene mechanisme en het uitzetten van de ander. Dit zorgt ervoor dat de kans op mutaties na blootstelling aan UV-straling zo klein mogelijk wordt.

Fijn als dat goed werkt, want huidkanker is nog steeds de meest voorkomende soort kanker in Nederland en de zon nog steeds de belangrijkste oorzaak. Dus niet meer eigenwijs doen en zonder zonnebrandcrème op het strand gaan liggen. Je weet nu waarom het kleuren even duurt. Die mechanismen zijn hard aan het werk voor je, joh. Effe geduld.

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Meer van deze auteur