Date-moe? Waarom een eerste date voelt als een halve marathon

Body & Mind

Date-moe? Waarom een eerste date voelt als een halve marathon

Amber de Wilde de Ligny
Door

Amber de Wilde de Ligny

Gepubliceerd op

13 november 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

13 november 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Steeds vaker lezen we over vrouwen die het daten an sich aan de wilgen hangen. Date-moe. Door een tinder burn-out, teleurstellingen, oppervlakkigheid, of alles in een te hoog tempo. Kortom: het leed dat daten heet. Als je aan meerdere dates toekomt ten minste. Want vooral na die eerste date stort je thuis neer alsof je de avondvierdaagse hebt uitgelopen.

Vóór je jezelf uit de steigers hebt gehaald, de Uber hebt geboekt en je de hele wijnkaart hebt bestudeerd, wil je eigenlijk al lang weer in bed liggen. Herkenbaar? Ja. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Het theater draait overuren Een eerste date is net een toneelstuk, maar dan zonder script. Je bent continu bezig met indruk maken, en dat vraagt een flinke portie mentale energie. Onderzoek laat zien dat dit zogenaamde impression management ons energieverbruik stiekem flink opdrijft. Psycholoog Baumeister ontdekte dat dit hele circus van jezelf zo perfect mogelijk presenteren bakken vol mentale energie kost. Je hersenen werken zo hard om alles ‘leuk en luchtig’ te houden dat ze op standje uitputting gaan. Brain fry In je hoofd speelt zich een live-analyse af: lach je niet te hard? Zijn je vragen wel interessant? Dit gedrag noemen onderzoekers self-monitoring, en volgens psychologen kunnen mensen door deze hyperbewuste modus mentaal uitgeput raken. Op een date ben je namelijk superalert en blijf je jezelf aanpassen, om precies die juiste vibe neer te zetten. Je hersenen zijn continu aan het werk – en dat voel je aan het einde van de avond.

Lees ook: Tindertrauma: 'Je lijkt op mijn zus,' zei Jets date na de seks

Stress en Hormonen galore` Eerste dates staan gelijk aan stress, en dat kan behoorlijk door je lijf gieren. Onderzoekers Dickerson en Kemeny ontdekten dat het idee dat iemand je ‘beoordeelt’ een shot cortisol (stresshormoon) door je lichaam jaagt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je 'vecht-of-vlucht' reactie op de achtergrond draait, klaar om toe te slaan bij het eerste signaal van afwijzing of ongemakkelijke stilte. Die hormonale overbelasting zorgt ervoor dat je na de date het liefst in zombie-modus op de bank wil ploffen.

Beslissingen, beslissingen, beslissingen Een eerste date zit vol microbeslissingen: van 'welke outfit draag ik' tot 'zal ik nog een drankje bestellen?' Dit fenomeen, 'decision fatigue', maakt je hersenen overbelast en moe. Dus nee, het is niet gek dat je na die ene dateavond geen zin hebt in een tweede – al is dat hopelijk wél een betere beslissing op de lange termijn.

delen
Amber de Wilde de Ligny

Amber (al 10 jaar 26) is gek op glitter, maar vindt het vervelend als het overal zit. Hamert op 'n goede skincare routine, maar haalt met redelijke tegenzin haar mascara er af. Houdt van roze kleding maar zit vaak in een zwart-wit periode en is een echte Ram, maar behalve de zon staan haar overige planeten in Steenbok.. en dat verklaart een hoop.

Meer van deze auteur

Meer lezen