Body & Mind
De relatie tussen deodorant en borstkanker: hoe zit het nou?
Gepubliceerd op
19 februari 2023 om 08:00
Gepubliceerd op
19 februari 2023 om 08:00
Je spuit dagelijks een of twee keer deo op je oksels en opeens lees je ergens dat dat mogelijk kanker veroorzaakt. Logisch dat je effe schrikt. Maar of het nodig is?
Dat er verhalen rondgaan over de relatie tussen het gebruik van deodorant en het krijgen van borstkanker is allesbehalve nieuw. Al zolang het wereldwijde web bestaat, worden er onderzoeken op geslingerd die dit zouden bewijzen. Zo dook in 2004 opeens de naam Philippa Darbre op, een onderzoeker van de universiteit van Reading in Engeland. Zij meende dat bepaalde bestanddelen in deodorant, zoals parabenen en aluminiumchloorhydraat, schadelijk kunnen zijn en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken. Lees ook: De mannenpil boekt vooruitgang: wij maakten vast een pil-handleiding voor ze Muizen En in 2016 was daar opeens een onderzoek van Zwitserse wetenschappers op muizen. Daarbij werden menselijke borstklierklieren nagebootst en ingeplant. De muizen kregen langdurig aluminiumchloride toegediend op die klier, wat zorgde voor tumorvorming. Dit zou aantonen dat de stof aluminiumchloride in deodorant schadelijk is. Deze stof zorgt er volgens de onderzoekers voor dat de zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd, waardoor je stopt met zweten, maar waardoor zich ook aluminiumchloride kan ophopen in het borstweefsel.
Kritiek Wat experts hierover zeggen? Om met Darbre te beginnen: er is helemaal geen bewijs voor haar bewering, luidt de kritiek van veel wetenschappers. Ze onderwierp een veel te kleine groep dames met borstkanker (twintig) aan een onderzoek. Er was geen controlegroep – vrij essentieel voor een gedegen onderzoek. En ze heeft bovendien niet kunnen bewijzen dat parabenen de oorzaak vormden van hun kanker, of dat er andere factoren meespeelden.
Geen bewijs Wat betreft het onderzoek met de muizen: volgens Borstkankervereniging Nederland toont dit onderzoek helemaal niet aan dat deodorant bij mensen tot meer kans op borstkanker leidt. ‘Omdat er niet getest is op de huid van mensen, is er nog geen bewijs dat deze bevinding ook voor mensen geldt.’ Lees ook: Loop je met een menstruatiecup risico op de tamponziekte? Veilig De Borstkankervereniging ziet dan ook geen enkele reden voor ongerustheid bij het gebruik van deodorant en ook het KWF sluit zich hierbij aan. Volgens de stichting kun je deodoranten veilig gebruiken. Ze verwijzen hierbij onder andere naar onderzoeken van de American Cancer Society en het Amerikaanse National Cancer Institute. Die hebben geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook niet als de oksel onthaard is. Ben je er toch niet gerust op? Het staat je natuurlijk vrij om deo zonder aluminium te gebruiken.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.