Body & Mind
Hoor effe: dit is waarom je niet te lang een koptelefoon wil dragen
Gepubliceerd op
27 december 2022 om 09:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
27 december 2022 om 09:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Tom ten Seldam
Op de fiets, in de trein, tijdens een ommetje of op een overvol kantoor. Koptelefoon to the rescue. Waar waren we zonder deze voorziening van eindeloze nummers in onze oorschelpen? Nou, waarschijnlijk op een plek met minder gehoorbeschadiging.
Uit het onderzoek van Erasmus MC blijkt dat één op de zeven kinderen tussen de negen en elf jaar oud nu al gehoorschade heeft. Best schokkend als je beseft dat zij nog niet feestend op het festival of in de kroeg staan. KNO-arts Jan van der Borden staat hier niet van te kijken. Over een jaar of twintig komt er een hele generatie met gehoorschade, vreest hij.
Lees ook: Waar waren we zonder deze 9 IKEA-klassiekers?
Schadelijk luisteren Het gebruik van koptelefoons is volgens Van der Borden de boosdoener van het gehoorschade, vertelt hij aan RTL Nieuws. 'Mensen lopen de hele dag met oortjes in of een koptelefoon op. Het langdurig luisteren op een lager volume is net zo schadelijk als kort luisteren op hoog volume. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50,' vertelt hij aan RTL Nieuws.
Niet harder zetten Om die oorschelpen te beschermen is de geluidsgrens wettelijk vastgelegd bij fabrikanten. De apparaten geven een waarschuwing bij 85 decibel en mogen niet harder dan 100 decibel. Toegegeven: die bescherming op het aantal decibel is allemaal leuk en aardig, maar garandeert jou niet die horende oren. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe lang en hard je kunt luisteren zonder schade op te lopen. Hierbij spelen leeftijd, al bestaande schade en/of gevoeligheid van je oren een rol.
Lees ook: Verzonden mails langer tegenhouden en nog 5 Gmail-hacks die je leven makkelijker maken
Beperken die muziek Beschadiging aan je oor kan zorgen voor een piep, suizen of kloppen in je oor en dat is niet meer omkeerbaar. Sterker nog: er komt steeds meer schade bij. Volgens oorarts Van der Boren is het kwaad al geschied wanneer je na een avondje feesten een piep hoort, maar de echte gevolgen zou je pas op latere leeftijd merken. De enige oplossing is toch echt niet te lang en niet te hard luisteren naar die swingende nummers. Helaas maar waar.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.