Body & Mind
Kakken waar je partner bij is? Zoveel procent van de Nederlanders durft het niet
Gepubliceerd op
24 december 2022 om 10:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
24 december 2022 om 10:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Shutterstock
De een praat luidkeels met diens wederhelft over de geur en kleur van de drol die net door de pot is gespoeld, de andere durft na een jaar nog geen grote boodschap te doen. Dat laatste wordt ook wel poepschaamte genoemd.
Even naar de plee als je partner in dezelfde ruimte is? Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat niet iedereen het fijn vindt om met de deur open te plassen. Sterker nog: bijna veertig procent van de 1.500 ondervraagden doet de deur altijd op slot, ongeacht de locatie. Datingssite Lexa dook iets dieper in dit onderwerp en onderzocht hoeveel Nederlanders durfden te poepen in het begin van een relatie. Wat bleek: pas vier procent durfde na zes tot twaalf maanden in hetzelfde huis een drol te leggen. Er waren er ook een aantal die dit na een jaar nog steeds niet durfden, namelijk achttien procent.
Lees ook: Jeuk en een rode huid: zo herken je of je allergisch bent voor kou Poepdokter over poepschaamte Voor poepdokter Nienke Gottenbos is deze schaamte niet nieuw. Zij ziet veel mensen die alleen op hun eigen wc, of in een rustige omgeving durven te gaan. Ze denkt dat poepschaamte grotendeels is aangeleerd door de maatschappij. Vooral bij vrouwen komt dit vaak voor. 'Bij mannen is er vaak een lacherige sfeer, maar bij vrouwen is het anders. We worden nog weleens gezien als 'onaangetaste magazine wezens'. Mooie meisjes poepen zogenaamd niet, maar wij hebben ook gewoon een spijsvertering. Hetzelfde taboe geldt voor beenhaar, een vagina die ruikt naar vagina of het hebben van een buikje,' vertelt ze aan NPO 3. Datingcoach Tom Gorny erkent dat er een beeld hangt rondom de vrouw die niet poept. Hij vertelt aan FunX dat vrouwen dit vaak zelf in stand houden. Volgens hem kan openheid rondom het onderwerp een relatie alleen maar verbeteren. 'Een beetje vies is ook best wel lekker. Het wordt menselijker, vrijer en chiller als je ook die kant van jezelf laat zien. Hoe vrijer je daarin bent, hoe intiemer en fijner het wordt.' Lees ook: Je mobiel mee naar het toilet: zo goor is dat
Poeptaboe doorbreken Om het poeptaboe door te breken is het belangrijk om erover te praten geeft Gottenbos mee als tip. 'Als er één ding is wat iedereen elke dag doet, dan is het poepen. Het is belangrijk dat we er open over praten en vragen over stellen.'
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.