Body & Mind
Smartphone slecht voor het slapengaan? Volgens dit onderzoek helpt het je juist
Gepubliceerd op
7 maart 2023 om 21:00
Gepubliceerd op
7 maart 2023 om 21:00
Waarom je wel of niet goed slaapt blijft vaak gissen, maar over één ding lijken experts het eens: die schermen, die helpt niet. Weg met die smartphone voor het slapengaan, zou je dus denken. Toch lijkt dit onderzoek het tegendeel te verkondigen.
De kans is groot dat jij, wanneer je vlak voordat je naar dromenland vertrekt nog een paar keer scrolt op TikTok, daar een slecht gevoel aan overhoudt. Je wéét immers dat je je smartphone beter al een paar uur daarvoor weg had kunnen leggen. Niet per se nodig, volgens een Australisch onderzoek. Wetenschappers van de Flinders University ontdekten namelijk dat het je kan afleiden van negatieve gedachten, waardoor je sneller in slaap valt. Lees ook: Goed nieuws: grote kans dat jij geen vrouwenbrein én geen mannenbrein hebt Portie afleiding Wetenschappers van de Australische Flinders University analyseerden het smartphonegebruik van meer dan 600 12- tot 18-jarigen tussen juni en september 2019. Daaruit bleek dat veel tieners met allerlei gedachten worstelen voordat ze naar bed gaan, aldus hoofdonderzoeker Serena Bauducco. 'Deze studie toont aan dat veel adolescenten technologie gebruiken om zichzelf af te leiden van die negatieve gedachten. Dat helpt hen om sneller in slaap te vallen. Deze afleiding door de smartphone is dus een mechanisme dat verklaart hoe slaap (of het gebrek daaraan) invloed heeft op technologiegebruik en niet andersom.' Van alle apps die ze konden kiezen, bleek YouTube bij de tieners het populairst. Bijna een kwart voor het videoplatform. Ook Snapchat, Spotify en Instagram scoorden goed, die door ongeveer 15 procent het meest gebruikt werden. We gaan voor passief entertainment dus, muziek luisteren of video's kijken, of hebben nog even contact met vrienden via Snapchat of Instagram. Iets ingewikkelder Het verband tussen slaap en smartphonegebruik blijkt dus een stuk ingewikkelder dan we dachten. Slaapexpert Michael Gradisar, een van de onderzoekers die meewerkte, is dan ook voorstander van aanbevelingen voor het gebruik van specifieke apps als onderdeel van het slaapritme van tieners. Gradisar houdt zich bezig met allerlei technologische snufjes die slaap bevorderend werken, maar benadrukt ook het belang van goede slaapgewoonten aanleren in de kindertijd. Die hebben als tiener namelijk nog steeds invloed. Lees ook: Hou het droog: waarom seks onder water niet verstandig is Tweezijdig De uitkomst van dit onderzoek komt overigens niet overeen met resultaten waar dezelfde onderzoekers eerder opkwamen. Toen concludeerden ze namelijk dat als middelbare scholieren in het laatste uur voor hun nachtrust hun telefoon, laptop of spelcomputer gebruikten, ze een grotere kans hadden om kort te slapen. Wanneer ze niet konden uitslapen, tenminste. Voeg je die twee samen, dan kom je uit op het volgende: mobiele telefoons kunnen tieners wakker houden als ze 'm gebruiken om bijvoorbeeld te gamen of streamen, maar bij gestreste tieners met slaapproblemen kan-ie juist weer handig zijn. Is die zware tienerproblematiek ook even uit 't koppie. Heus geen doodzonde dus, die smartphone. Gaan wij weer vrolijk door met scrollen.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.