Body & Mind
Een vriendschap uitmaken: zo pak je dat het beste aan
Gepubliceerd op
19 augustus 2022 om 12:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Frank Brandwijk
Gepubliceerd op
19 augustus 2022 om 12:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Frank Brandwijk
Je groeit uit elkaar, je maakt regelmatig ruzie of je voelt 'm gewoon niet meer. Soms is het beter een vriendschap te beëindigen, maar hoe? Op Instagram verwijder je iemand met één klik op de knop van je tijdlijn, maar in het echte leven pak je dat toch even anders aan.
Vrienden komen en vrienden gaan. Dat is nou eenmaal hoe het werkt. Volgens socioloog Gerald Mollenhorst raken we in zeven jaar gemiddeld zelfs de helft van onze maten kwijt. Dat je klaar bent met een van je vriendschappen is dus allesbehalve gek, al is het voordat je de stap zet overigens wel verstandig om eens goed te bedenken waaróm je iemand uit je kring wil lozen. Ligt het aan die persoon en jullie vriendschap, of gaan je eigen - waarschijnlijk tijdelijke - frustraties stiekem met je aan de haal? Lees ook: In je dromen, ja: zo overwin je angsten in je slaap Effe pauze Kom je er niet helemaal uit waar het aan ligt en twijfel je of je het wel écht met je vriend(in) wil uitmaken? Las dan eerst een pauze in. Dat gebeurt heus niet alleen met romantische partners. Een rustmoment kan jullie beiden wat lucht geven om te bedenken wat je voelt en waar je behoefte aan hebt. Geef aan dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt en daarom even niet kan afspreken. Easy as that. Kom kletsen dan Heeft de pauze niet gewerkt of ben je al zeker van je zaak? Dan is het tijd voor een gesprek. Tip van ons voor jou: wees duidelijk. Duik niet in de algemeenheid, daar wordt niemand vrolijk van, maar heb een gespreksdoel voor ogen. Wat zit je dwars en waarom wil je de vriendschap verbreken? Betrek het zoveel mogelijk op jezelf en jouw gevoel. Schuif de schuld dus niet alleen maar op de ander af, zelfs als Karen volgens jou overduidelijk het enige probleem is. Oh, maar vermijd de zin: 'Het ligt niet aan jou, maar aan mij'. Die is namelijk om spontaan agressief van te worden. Oren open Een goed gesprek komt van twee kanten. Wanneer je jouw zegje hebt gedaan, is het tijd voor de ander. Wat vindt je oude kameraad, buddy of gabber van deze situatie. Misschien loopt diegene wel tegen hetzelfde probleem aan. Belangrijk is in ieder geval dat je luistert en dat je gedachten niet af laat dwalen naar de to do-lijst voor morgen. Love or leave Na beiden je hart te hebben gelucht, is het goed om opnieuw duidelijk te zijn. Wie weet heb je na deze dialoog andere inzichten opgedaan wat betreft de vriendschap. Wil je alle lijnen verbreken of vind je een half-jaarlijkse-catch-up toch wel leuk? Hou het in ieder geval - opnieuw - bij jezelf. Lekker over jezelf lullen, vinden we leuk. Lees ook: Angstige katers? Zo deal je met hangxiety De biezen pakken Zorgt het gesprek voor onbegrip of ruzie? Of erger nog: is iemand zo over je grenzen gegaan dat je een gesprek niet eens meer trekt? We zijn er geen fan van, maar het contact laten verwateren is altijd nog een optie. Je kunt zelf het beste inschatten wanneer iemand een eerlijke verklaring verdient en wanneer niet. Wees in dat laatste geval niet bang de eer aan jezelf te houden. Houdoe en bedankt, zeggen we dan.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.