Gemaaid gras of oude kaas: dit zegt je zweetgeur over jou

Body & Mind

Gemaaid gras of oude kaas: dit zegt je zweetgeur over jou

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

7 augustus 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

Tekst: Lianne Kooistra, Fotografie: Kee & Kee

Gepubliceerd op

7 augustus 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

Tekst: Lianne Kooistra, Fotografie: Kee & Kee

Gek eigenlijk, het is niet meer dan een combinatie van water en zouten. Ruikt nergens naar, zou je zeggen. Waarom meuren jouw oksels op sommige momenten dan een uur in de wind zodra de eerste zweetstralen zich laten zien? En wat betekent het?

Ren-voor-je-leven zweet Waarom stink je de ene keer wel en de andere keer niet? Daarvoor moet je bij onderzoeker Monique Smeets zijn. Zij en haar collega's ontdekten in hun 'smell-lab' iets wat al langer werd gedacht: je zweetlucht verraadt een emotie of activiteit. Geurt het onder jouw armen naar een pas gemaaid grasveld? Net een enge film zitten kijken of de stuipen op het lijf gejaagd gekregen door een langpoot, dan zeker. In angstzweet vind je volgens het onderzoek van Monique het stofje 'hexanal' dat verantwoordelijk is voor die grasachtige geur. Lees ook: Daar zit een luchtje aan: 5 veelvoorkomende vaginageuren Mijn-mailbox-is-ontploft zweet Bij walmen van 'slecht ruikend bacterieafval' is er stress in het spel. Kan niet missen. Stress komt op verschillende manieren tot uiting in ons lichaam, ook onder l'oksels. En ook daar zit een dus luchtje aan. Een nogal vies luchtje. Je stresszweet wordt in andere klieren aangemaakt dan bijvoorbeeld sportzweet, volgens zweetwetenschapper Kati Bakes van Proctor & Gamble. En dat zweet bestaat – in tegenstelling tot sportzweet - maar voor 80% uit water. De overige 20% zijn lipiden en proteïnen. Laat dat nou net het lievelingskostje van de bacteriën op je huid zijn. Als dank laten ze die rotte lucht achter. Stank voor dank, ja. Naar-de-getver-in-de-sportschool zweet Ruiken die dalpartijen onder jouw armen sterk naar ammoniak tijdens het sporten? Dat zou niet hoeven bij een rondje hardlopen of een potje flink aan de gewichten trekken. Inspanningszweet is normaal, maar zodra je zelf bijna over je nek gaat, is er misschien iets anders aan de hand. Dan heb je bijvoorbeeld te weinig koolhydraten gegeten en is je lichaam eiwitten aan het afbreken. Oplossing is even simpel als lekker: gewoon een extra banaan of bordje pasta erin voor het sporten dus. Wie-heeft-de-kaas-laten-verrotten zweet Zie je mensen om je heen speurend om zich heen kijken, op zoek naar die Oud Belegen kaas die ergens in een hoekje moet liggen rotten? Oeps, als jij het bent, is het tijd om in actie te komen, want dit is een kwestie van oud zweet. Voor niemand fijn. Douchen en deo (in die volgorde) helpen, maar draag ook eens wat vaker katoenen en dus ademende kleding. Een scheermes over je oksels halen, helpt ook. Zonder weelderige plukken haar hebben bacteriën ook minder onder je oksels te zoeken. Lees ook: Hittegolf incoming: zo voorkom je zweterige en plakkerige outfits Ik-ben-het-niet zweet Er bestaat een kans dat jij tot de kleine groep geluksvogels behoort die helemaal niet stinkt. Kwestie van goede genen. Maar vergis je niet, het kan ook zijn dat je je eigen zweet gewoon niet eens ruikt. Volgens professor emeritus Tim Jacob niet zo gek. In The Guardian legt hij uit dat hersenen gewoon geen prioriteit maken van het herkennen van je eigen lichaamsgeur. Lekker dan. Toch nog maar een keer met die roller erover, voor de zekerheid.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur