Body & Mind
Roze bril m'n reet: waarom te positief zijn ook niet goed is
Gepubliceerd op
5 november 2022 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Fleur van Benten, beeld Roger Neve
Gepubliceerd op
5 november 2022 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Fleur van Benten, beeld Roger Neve
'Altijd positief blijven': grote kans dat je die uitspraak weleens naar je kop geslingerd hebt gekregen. Maar al is het niet goed om alsmaar negatief te zijn, je kan ook doorslaan met je #positivevibes. Er bestaat namelijk ook zoiets als toxic positivity.
Je hebt het vast weleens meegemaakt: er is iets vervelends gebeurd en iemand probeert je op te beuren. Maar ze komen vooral met uitspraken als: 'Komt goed', 'Na regen komt zonneschijn' of 'Je moet het gewoon positief inzien'. Allemaal leuk en aardig, maar op dat moment mag diegene wat jou betreft die zonnestralen in z'n hol steken. Soms doen dat soort opmerkingen namelijk meer slecht dan goed. Toch maken we ons er allemaal weleens schuldig aan als we iemand anders of onszelf een hart onder de riem willen steken. Lees ook: Heb je een relatie nodig om gelukkig te zijn? Misschien heb je wel een relatieverslaving Wat is het? Begrijp ons niet verkeerd: we willen niet dat iedereen verandert in een negatieve Nancy. Een beetje positiviteit in je leven is helemaal niet verkeerd en kan je zelfs helpen ver te komen. Raden we dus ook helemaal niet af. We hebben het hier over toxic positivity: geloven dat je positief moet blijven ongeacht de situatie, waardoor er geen ruimte is voor negatieve emoties. Van die only positive vibes-types dus. Klinkt op papier helemaal niet verkeerd, maar we weten allemaal dat we niet alle negativiteit uit ons leven kunnen bonjouren door te doen alsof het niet bestaat. Helaas pindakaas. Toxic positivity kan ervoor zorgen dat de ontvanger van zo'n positieve opbeuring zich schaamt voor z'n gevoelens, dat er geen ruimte is om te groeien en dat er een schuldgevoel ontstaat. En het stomme is dat je jezelf dat dus ook aan kan doen. Niet best dus. Hoe herken je het? Nu weten we dus dat toxic positivity niet helemaal koosjer is, maar hoe weet je of jij of de ander deze manier van denken toepast? Tekenen dat je zelf giftig positief bezig bent zijn: het wegwuiven van negatieve gedachtes, sociaalwenselijk gedrag vertonen, de gevoelens van anderen verkleinen omdat je je oncomfortabel voelt en mensen shamen als ze geen positieve houding hebben. Doet iemand anders toxic positief tegen je, dan voel je je schuldig omdat je verdrietig, boos of teleurgesteld bent, verberg je hoe je je voelt of degene doet koeltjes over hoe je je voelt. Kan dus best wel wat invloed hebben. En nu? Is je hond overreden en reageert een vriendin met: 'Alles gebeurt met een reden', dan wil je wel effe aan kunnen geven dat dat niet the way to go is. Een goede manier om dit te doen is ze vriendelijk bedanken, maar te zeggen dat je je door die reactie niet gehoord voelt of je niet comfortabel voelt om je gevoelens te delen. En merk je dat je toxic positief tegen jezelf doet? Probeer jezelf toe te staan je te voelen hoe je je voelt en die gevoelens onder ogen zien. Zul je zien dat het een stuk beter werkt dan dat eeuwige roze wolk-gedrag.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.