Lifestyle
Smetvrees alert: maaltijdboxen van bezorgers blijken vol te zitten met bacteriën
Gepubliceerd op
3 juli 2023 om 16:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
3 juli 2023 om 16:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Mensen met smetvrees: kijk even weg. Uit een Italiaans onderzoek is namelijk gebleken dat in de maaltijdboxen waarin jouw bezorgmaaltijd wordt vervoerd drie keer zoveel bacteriën zitten als dat op de vloer van een restaurant mag zitten. Ja, daar zijn wij ook flink van geschrokken.
Het Italiaanse tijdschrift Gambero Rosso dat voornamelijk over eten en wijn schrijft deed onderzoek naar de hygiëne van deze maaltijdboxen – je weet wel, die brugpieper-achtige tassen van bezorgers – en kwam tot de schokkende ontdekking. In een tas vonden de onderzoekers maar liefst 200 verschillende bacteriekoloniën, en dát is dus drie keer zoveel als op de vloer van een restaurant gevonden mag worden. Gad-ver-dam-me.
Lees ook: Soep te zout gemaakt? Niet wegpleuren, wij hebben de oplossing
Hoe dan? In restaurants worden regelmatig strenge controles uitgevoerd op hygiëne, maar bij die controles worden de tassen waarmee de maaltijden worden bezorgd vaak niet meegenomen. Niet zo gek ook, er worden alleen wat verpakkingen in en uit gehaald en verder gebeurt er niet zo veel mee, zou je denken. Tóch blijkt zo'n gesloten tas dat hitte én vocht vasthoudt een bron voor bacteriën – ja, nu klinkt het logischer.
Volgens de regels van Nederlandse bezorgbedrijven ligt de verantwoordelijkheid van de hygiëne bij de bezorgers zelf, die ook zelf voor schoonmaakmiddelen moeten zorgen. Maar het Italiaanse blad vindt dat oneerlijk, en zegt dat een restaurant apart personeel moet aanwijzen die het schoonmaken van deze boxen op zich neemt.
Hoe zit dit in Nederland? Op dit moment voert de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoek uit naar de hygiëne van voedselkoeriers, zegt woordvoerder Diane Bouhuijs tegen het Parool: 'Het aantal mensen dat voedsel laat bezorgen groeit snel en wij vinden het belangrijk dat dat voedsel op de juiste manier wordt vervoerd.' Eind dit jaar moeten de resultaten van dit onderzoek bekend worden gemaakt.
Moeten we tot dan stoppen met het laten bezorgen van voedsel, uit angst voor die bacteriën? Dat moet je lekker zelf weten, maar voordat je dit wist maakte je je toch geen zorgen? Ons enige advies is om niet aan alle verpakkingen te gaan likken, wat je – hopelijk – toch al niet deed.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.