Lifestyle
Oorsmerig: zo ranzig zijn jouw oordopjes en zo maak je ze schoon
Gepubliceerd op
4 september 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels en Unsplash
Gepubliceerd op
4 september 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels en Unsplash
Je favoriete afspeellijst op Spotify schalt in je oren en je dankt Apple nog even voor deze uitvinding. Wat zijn die oortjes toch handig. We agree. Handig zijn ze zeker, maar ook smeriger dan je wil geloven. Waar denk je dat al dat oorsmeer heen gaat? Juist. Rechtstreeks naar je oortjes. Tijd voor een schoonmaakbeurt!
Je oren, vol met holtes en gangen, zijn de perfecte plekken voor het vangen van stof, smeer en andere vieze dingen. En raad eens: dat oorsmeer zit precies op de plek waar jij je oortjes in stopt. Maar daar blijft het niet bij. Denk maar eens aan alle plekken waar je je oortjes neerlegt. In je tas, in je jaszak of op je bureau broeit het ook van de bacteriën. Wist je dat je bureau meer dan 400 keer zoveel bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril? Niet echt schoon dus. Je raadt 'm al: een regelmatige schoonmaakbeurt van je oordopjes is geen overbodige luxe.
Lees ook: Droom lekker verder: dankzij deze kleur beddengoed slaap je beter First of all. Deel nooit maar dan ook nóóit je oortjes met anderen. De smeerboel van iemand anders erbij hebben is gewoon hartstikke goor. Je hebt aan je eigen bacteriën al meer dan genoeg, want die moet je namelijk ook eens in de zoveel tijd wegpoetsen. Maar hoe doe je dat zonder ze stuk te maken? Zoek het maar op, dat staat in de handleiding. Geintje, we weten ook wel dat je die niet meer hebt. Daarom leggen wij het hier stap voor stap uit.
1. Koppel je oortjes los van je mobiel Klinkt logisch. Maar denk er wel even aan. Je telefoon houdt niet zo van vuil, alcohol en water.
2. Verwijder het vuil in de oordopjes Gebruik hiervoor een tandenstoker of een oude, droge tandenborstel. Zorg dat je naar beneden borstelt en de speakers naar beneden houdt. Zo valt het vuil juist niet ín de speakers.
3. Schoonmaken geblazen Ga naar de drogist en haal een flesje 70% alcohol. Doe hier een beetje van op een wattenstaafje of doekje en wrijf hiermee zachtjes over het oortje. Let er wel op dat het wattenstaafje niet te nat is. Je oortjes zijn natuurlijk niet waterbestendig.
4. De draad Heel goed dat je je foundation ook laat doorlopen in je hals, niemand wil natuurlijk een plamuurgezicht. Maar deze make-upresten blijven ook aan je draadje hangen. En die draad is natuurlijk mooier in het wit dan met een bruin kleurtje. Maak ook deze draad schoon met een doekje en een beetje alcohol. 5. In-ears Als je in-ears-oordopjes hebt, die in je gehoorgang gaan, heb je waarschijnlijk opzetstukjes die je los kan koppelen. Deze opzetstukjes kan je schoonmaken met een sopje. Mix een beetje lauwwarm water met een druppel afwasmiddel of zeep en laat ze na het schoonmaken voor de zekerheid een dagje drogen. De oordopjes kan je schoonmaken volgens de bovenstaande stappen.
6. Koptelefoon Als je een koptelefoon hebt kan je met hetzelfde sopje als de in-ears de kussens afnemen. Hardnekkig vuil kan je weghalen met een tandenborstel. Ook kan je sommige onderdelen loshalen als je er niet goed bij kan.
7. Laat het drogen Neem even de tijd om je oortjes goed te laten drogen, kan je daarna weer met een schoon gevoel muziek luisteren. 8. Vergeet niet om je telefoon zelf ook schoon te maken Want je telefoon is misschien nog wel viezer dan je oortjes. Pak een zacht doekje, bijvoorbeeld een van microvezel, en maak hem in ronddraaiende bewegingen schoon met een beetje water of een speciale spray. Let er goed op dat deze spray geen alcohol bevat. Dit doodt wel de bacteriën, maar kan ook je scherm beschadigen.
Denk je nu: wat veel werk, ik kan wel tegen een beetje viezigheid? Denk er nog maar een keer over na. Viezigheid is namelijk niet alleen niet zo goed voor jou, maar ook voor je oortjes. De geluidskwaliteit kan er slechter van worden, en dat zou natuurlijk zonde zijn van die takkedure AirPods die je hebt aangeschaft.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.