Oh Baby!
Deze 7 dingen wil je weten over seks na de bevalling
Gepubliceerd op
11 mei 2023 om 21:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
11 mei 2023 om 21:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Seks na de bevalling. De een kan niet wachten, terwijl de ander er voorlopig nog niet aan moet denken. Tijdens en na zo'n bevalling verandert er lichamelijk nogal wat, maar mentaal ook. En dat kan best even wennen zijn.
Als je uiteindelijk toch weer toe bent aan een vrijpartij, zijn dit een paar dingen waar je rekening mee wil houden.
Lees ook: Geil, zo'n bevallen vrouw: 'Ik had een intense drang om heel veel seks met haar te hebben'
1. Wanneer mogen we weer? Biologisch gezien is je lichaam zo'n vier tot zes weken na de bevalling klaar om seks te hebben. Dit komt doordat je de eerste weken na de bevalling nog last hebt van bloedingen, en je bekkenbodem en baarmoederhals hebben deze tijd nodig om weer in de 'oude staat' terug te keren. Denk je nu: alsjeblieft niet zeg, zes weken is nog te vroeg! Dan ben je niet de enige. Bij meeste vrouwen duurt het vaak veel langer voordat ze helemaal ready zijn voor een vrijpartij, en dat heeft vooral met het mentale aspect te maken. De vuistregel is dus ook: begin er pas aan als je er lichamelijk én mentaal weer aan toe bent.
2. Anticonceptie Volgens een studie kunnen vrouwen die geen borstvoeding geven al zes weken na de bevalling vruchtbaar zijn en sommigen zelfs al eerder. Als je wél regelmatig borstvoeding geeft, duurt het wat langer. Borstvoeding werkt voor 98% van de vrouwen namelijk tot zes maanden na de bevalling als een soort anticonceptie. Of het verstandig is om daarna meteen alweer zwanger te raken is een tweede. Artsen adviseren om minstens een jaar tot achttien maanden te wachten tot de volgende zwangerschap om complicaties te voorkomen. Het gebruik van anticonceptie zoals een condoom of de pil wordt daarom aangeraden.
3. Droog, droger, droogst Als je tijdens de seks merkt dat je vagina erg droog blijft, weet dan dat dit normaal is. Dat wordt veroorzaakt door de hormonen die veranderen als je borstvoeding geeft. Je lichaam gooit d'r oestrogeenwaardes omlaag omdat deze de melkproductie in de weg kan zitten. Maar dit hormoon zorgt er ook voor dat je nat wordt tijdens de seks. Gebruik daarom glijmiddel, en smeer daarnaast met een zalf als je merkt dat je buiten de seks ook last hebt van droogte. Deze droogte verhoogt namelijk de kans op infecties, en dat moeten we niet willen.
4. Alles is verbouwd Tijdens de zwangerschap worden je organen naar alle kanten gedrukt, om ruimte te maken voor het kind. Na de bevalling zakt alles wel terug, maar gaat soms niet op de oude plek zitten. Dit kun je merken tijdens de seks. Zo kan het zijn dat je g-spot ineens op een andere plek zit, omdat de manier waarop je clitoris tegen de vagina aan staat is veranderd. Het vaginale kanaal zelf kan ook wijder zijn na de bevalling. Zelfs als je een keizersnede hebt gehad, omdat de hormonen tijdens de zwangerschap je bekkenboden verbreden.
Lees ook: Perspraat: 'We hadden seks vier dagen na de bevalling'
5. Waar is de mood? Poepluiers en slapeloze nachten zijn nou niet bepaald bevorderend voor je seksleven. Niet gek dus dat ouders na een bevalling vaak een laag libido hebben. Bij de moeder komt dit meestal door het lage oestrogeengehalte. Dat hormoon zorgt er normaal namelijk voor dat je zin krijgt in seks. Maar ook de stress rondom de zorg van het kind, onzekerheden over je lichaam en postnatale depressie zorgt bij beide ouders voor een flinke mood killer. Dit is heel normaal, omdat je lichaam wil voorkomen dat je gelijk weer zwanger wordt. Neem daarom de tijd, praat erover met je partner en zoek de intimiteit eens op een andere manier op.
6. Pijnlijk orgasme Dat óók nog. Tijdens een orgasme trekken je baarmoeder en de spieren eromheen samen. Je kunt je voorstellen dat die na een bevalling nogal gevoelig zijn, waardoor het orgasme pijnlijk kan zijn of zelfs als een wee kan aanvoelen. Ook kan het orgasme anders aanvoelen dan je gewend bent, omdat je bekkenbodem nog herstellende is. Na een tijdje zal je merken dat de pijn minder wordt.
7. DIY: do it yourself Dé tip van experts op het gebied van seks na de bevalling: begin met jezelf. Om 'weer op gang te komen' kun je door middel van masturberen rustig wennen aan de aanraking en je lichaam. Vermijd voor de eerste acht weken penetratie, stimulatie van de clitoris is daarentegen heel veilig en zélfs gezond: 'Masturbatie zorgt voor een goede bloeddoorstroming wat ervoor kan zorgen dat het gebied sneller heelt,' zegt sekstherapeut Indigo Stray Conger tegen Romper. Op emotioneel vlak kan het ook voor een confidence boost zorgen, omdat je meer tijd neemt om de seks en je mood weer rustig op te bouwen.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.