Oh Baby!
Fuck yes: waarom het helemaal niet slecht is als je kind scheldt
Gepubliceerd op
27 september 2022 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Linda Stulic
Gepubliceerd op
27 september 2022 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Linda Stulic
Fuck, shit en meer vuile woorden vliegen ongetwijfeld weleens uit je mond. Ze lijken ingeburgerd in onze woordenschat. Ook bij je koters blijven die termen niet ongehoord (en ongebruikt). Teken van een slechte opvoeding? Nee, integendeel.
Je kent het wel: je doet gewoon je ding in huis en ineens stoot je keihard je kleine teen. Tja, probeer dan maar eens alleen 'au' te zeggen. Vaak komt er een riedeltje aan pittige termen uit. Eerlijk: schelden, vloeken en tieren is soms gewoon lekker. Maar wanneer je bloedeigen koter deze woorden overneemt is het andere koek. Algemeen bekend is dat kinderen hun ouders kopiëren. De woordenschat van kinderen tussen één en twee jaar oud bestaat daardoor uit ruim vijf vloekwoorden. Peuters tussen de tweeënhalf en vier jaar kennen er zelfs zo'n dertig meer. Maar zo slecht hoeft dat schelden eigenlijk helemaal niet te zijn. Het blijkt zelfs – tot op zekere hoogte – iets goeds te zijn. We kletsen je even bij over verschillende onderzoeken die dit aantonen.
Lees ook: Fotoalbum? Deze 6 dingen doe je niet of anders bij een tweede
Vloekvocabulaire Britse psychologen van de Keele University onderzochten de psychologie achter schelden. Eén van hen, Dr. Richard Stephens, kwam tot de conclusie dat volwassenen én kinderen die schelden vaak intelligent zijn. Is dat even een meevaller. En dat niet alleen. Kids met wat vloekwoorden in het vocabulaire blijken oprecht te zijn. En dan is er nog het academische onderzoek Frankly, we do give a damn: The relationship between profanity and honesty. Dat vertelt ons dat kinderen die vuile woorden uitkramen, juist eerlijk zijn. Het is een vorm van emoties uiten en dat wordt als openhartig ervaren. Klinkt logisch.
Grenzeloos Er zijn natuurlijk verschillende manieren om naar vloeken te kijken. Wil je die nare termen liever niet terughoren van je dreumes? Dat snappen we ook. In dat geval helpt het om het goede voorbeeld te geven. Dus, stoot je die kleine teen? Hou het dan toch echt alleen bij 'au'. Wanneer je kroost wat ouder is – tussen de zes en negen jaar – is erbij horen erg belangrijk. Dan worden scheldwoorden sneller gebruikt om stoer te doen. Kinderen zijn op zoek naar grenzen. Interessant, maar niet verrassend. Als ouder kun je het beste je kind proberen te begrijpen. Vraag waarom hij/zij deze termen gebruikt. Leg ook uit dat er een groot verschil is tussen eerlijk zijn over je emoties en iemand uitschelden. Want dat laatste, dat wil je liever niet.
delen
Redactie
@andcgramHet komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.