Oh Baby!
Zo voorkom je kak-momenten met de wasbare luier
Gepubliceerd op
23 augustus 2022 om 06:00
Bron / Fotografie
tekst Lianne Kooistra fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
23 augustus 2022 om 06:00
Bron / Fotografie
tekst Lianne Kooistra fotografie Tom ten Seldam
Duurzamer en bewuster leven: daar past de wasbare luier prima bij. Maar wat moet je allemaal weten voordat je begint? Hoe voorkom je lekken en vlekken? En hoe zit dat nou echt met die poep in de wasmachine. Met deze blogs, tips en quiz ben je binnen no-time helemaal thuis in de wereld van de wasbare luier.
'24 luiers als je wasbaar gebruikt', 'Team wasbare luier!', 'Wij hebben zo'n 30 luiers en daar kunnen we tot zindelijkheid mee doen!' en 'Eerder zindelijk, minder geld uitgeven? Doe mij maar wasbaar.' Een paar van de vele reacties onder onze Instapost over het artikel Je baby in cijfers waarin we vertelden hoeveel wegwerpluiers een baby gemiddeld verbruikt. Het was duidelijk: team wasbare luier heeft een hoop aanhang. 'Scheelt een heleboel afval en geld, en luieruitslag en spuitluiers,' zegt Marit. Margot ziet daarnaast ook hygiënevoordelen: 'Een stuk schoner (ja, echt) en goedkoper.' Lees ook: Perspraat: 'De ziekenhuisrit was zo ontspannen, ik viel in slaap' Poepmachine Waarschijnlijk kun je het wel raden, maar de vraag die bij de meeste mensen opkomt is: gaat de poep gewoon in de wasmachine? Ook vrijwilligersinitiatief Het Luierhuis krijgt deze vraag vaak voor de kiezen. Het antwoord is tweeledig. 'Ja en nee. Vloeibare ontlasting is wateroplosbaar en mag dus gewoon mee in de wasmachine. Het lost op en wordt afgepompt. Vaste ontlasting wil je liever niet in de wasmachine. Daarvoor gebruik je een inlegvel,' zeggen ze hierover op hun website. Hier vind je ook een hele uitgebreide FAQ. Superhandig voor een goeie start! Lees en leer van de LuierFAQ
Stront aan de knikker? Als je eenmaal begint met wasbare luiers, is het even zoeken. Wat is de juiste wasfrequentie en ideale wastemperatuur? Doe je wel of niet nog een schepje extra wasmiddel? Want vlekken, een amoniaklucht of schimmels wil je niet. Hoeft ook helemaal niet, want in een handige blog vol praktische tips legt blogger Blabloom uit hoe je juist deze zaken kunt voorkomen of oplossen. Meer over ongelukjes oplossen Doe het zelf Gefascineerd waren we door de reactie van Irene die aangaf ongeveer 30 wasbare luiers te gebruiken. 'Deels zelf gemaakt, deels gekocht.' Dat kan dus ook nog: zelf je wasbare luiers maken. Zeker geen klusje die je even in een poep en scheet afrondt. Het schijnt nog een aardige klus te zijn, zeker als je er tientallen maakt. We vonden een handige blog die je er stap voor stap in meeneemt. Bekijk het gauw.
Stappenplan zelf luiers maken
Poepkennis We vertelden het al in ons artikel 'Baby in cijfers': gemiddeld jas je er alleen al het eerste jaar 3.360 wegwerpluiers doorheen. Volgens Milieu Centraal draagt een kind zelfs 5400 luiers in zijn luiercarrière. Staat gelijk aan 300 kilo afval per jaar. Wist jij misschien al lang al. Maar weet je ook waar die wasbare variant nou eigenlijk van gemaakt is en wat je ermee kunt besparen? In de quiz op de website van Milieu Centraal test je je kennis over de wasbare luier. Laat ze een poepie ruiken!
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.