Entertainment
Knaagdierknap en tongpunter: deze woorden kwamen er dit jaar bij in onze taal
Gepubliceerd op
18 september 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Gepubliceerd op
18 september 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Nu het jaar bijna op zijn einde loopt, blikken we terug op een jaar waarin alles nog véél duurder werd, we massaal de Dubai chocolade reep ontdekten en ons vooral hebben verbaasd over Albert van B&B Vol Liefde. En op de nieuwe woorden die er dit jaar zijn bijgekomen, natuurlijk.
Taalplatform Preply en het Instituut voor de Nederlandse taal zochten het uit en zette de boel voor ons op een rijtje. Komen ze.
Vocabulaire bijstellen En nee, populaire afkortingen, eh, afko's (denk: hg, voma, esca) zijn niet meegenomen. Anders zouden we nog lang niet klaar zijn. Goed, die nieuwe woorden dus.
1. Zonnepaneelschaamte Deze term beschrijft de innerlijke strijd van mensen die zich schamen, omdat ze geld verdienen met hun zonnepanelen. Geld moet rollen, zullen we maar zeggen.
2. Voorkauwgeneratie Oftewel: de generatie die van jongs af aan opgroeit met AI. 3. Tongpunter Zo noem je tegenwoordig een moeilijk uit te spreken woord. (Zoals onomatopoëtisch. Vinden wij dan. Als je het voor de eerste keer leest.)
Lees ook: Dit is alles wat we weten over Netlix' nieuwe Twilight-serie (want wij kunnen niet wachten) 4. Knaagdierknap Een banger van een nieuw woord. Je gebruikt 'm als je iemand op een knaagdier vindt lijken en daarom juist heel knap vindt. 5. Nooitstalgie Terugwensdenken. Maar heel eerlijk, deze vinden wij ook niet pakkend.
6. Doemuitgave Een uitgave die iemand doet om zich beter te voelen over diens situatie.
Lees ook: Dreams do come true: blijkbaar kun je Spotify roze maken (en zo doe je dat)
7. Knuffelsalon Dit klinkt niet alleen heel onschuldig, dat is het ook. Het is een plaats waar mensen onder begeleiding anderen kunnen knuffelen of aanraken.
Verdwenen woorden Nu we er toch lekker inzitten: er zijn ook woorden die aan het verdwijnen zijn. Het woord 'geitenfuif', bijvoorbeeld. Zo werden feestjes van vrouwelijke studenten ooit genoemd. Of 'achterkousigheid', wat we tegenwoordig gewoon 'achterbaksheid' noemen. Die laatste verandering vinden we prima, maar 'geitenfuif' mag van ons terugkomen. Klinkt best gezellig.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.