Ken je dat, een trillend ooglid? Zo zorg je ervoor dat-ie stopt met trillen

Beauty

Ken je dat, een trillend ooglid? Zo zorg je ervoor dat-ie stopt met trillen

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

16 oktober 2024 om 11:00

Gepubliceerd op

16 oktober 2024 om 11:00

Nee, we zijn echt niet naar je aan het knipogen. Wat je ziet zijn geen flirt-skills, maar een trillend ooglid. Je weet vast wel hoe irritant dat is. Het ene moment is er niks aan de hand, maar dan ineens begint je oog te trekken. Herkenbaar? Dit is waarom je ooglid soms 'twitcht'.

Je bent niet de enige met een ooglid dat soms een eigen leven lijkt te leiden. Een trillend ooglid komt vaak voor. Dan weet je alvast dat je volkomen normaal bent – voor zover dat mogelijk is.

Hoe komt het? Vraag jij je soms af waarom je ooglid trekt? In de podcast Diary of a CEO beantwoordt oogarts Dr. Joseph Allen deze vraag. Zijn antwoord: ooglid myokymie. Ehum, van deze term zou je oog spontaan weer beginnen te trillen. Voordat je stress krijgt van deze (niet erg catchy) naam is het goed om te weten dat het hier gaat om een veel voorkomende, onschuldige aandoening.

Dit kun je ertegen doen Myokymie, of een trillend oog, wordt veroorzaakt door korte, onvrijwillige samentrekkingen van de spieren in de oogleden. Joseph legt uit: 'Die trillingen hebben te maken met je drempel om te knipperen en die hangt samen met je stressniveau. Strakke spieren kunnen leiden tot spiersamentrekkingen, wat vaak voorkomt bij mensen die gestrest, vermoeid of slecht uitgerust zijn.'

Lees ook: Eindelijk: dít helpt tegen gescheurde mondhoeken

Maar dat is niet de enige reden dat je ooglid kan gaan trillen. Ook als je veel stimulerende middelen, zoals cafeïne, binnenkrijgt, kan je ooglid gaan protesteren. Vind je dat trekkende oog irritant? Denk dan even twee keer na voordat je weer een blikje cola of energie opentrekt.

Nog een aandoening Meestal wordt het getril van je ooglid veroorzaakt door stress, maar in zeldzame gevallen kan het ook komen door blefarospasme. Dat is een neurologische aandoening waardoor je oogleden onwillekeurig samentrekken. Maar heb je zo nu en dan last van een trekkend of trillend ooglid? Dan is dat volgens Joseph meestal geen reden tot zorg. 'Het belangrijkste is om meer te slapen, minder cafeïne te drinken en naar je stressniveaus te kijken,' zegt hij.

Kortom: luister naar je lichaam en geef jezelf een break. De kans is groot dat je trillende oog met je mee pauzeert.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Beauty

Meer van deze auteur