Beauty
Geen paniek: zo bladdert je gellak niet na twee dagen van je nagels af
Gepubliceerd op
4 november 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
4 november 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gellak is de uitvinding van de eeuw voor wie houdt van mooi gelakte nagels. Je kunt het makkelijk zelf doen en het blijft minstens twee weken zitten. Alleen dat laatste is niet bij iedereen het geval. Zo zorg je ervoor dat jouw gelakte nagels - waar je zoveel tijd en moeite in hebt gestopt - niet na twee dagen alweer loslaten.
Voor de niet-gellakkers onder ons: gellak is een speciale nagellak die lje moet drogen met behulp van een UV-lamp. In tegenstelling tot gewone nagellak, blijft gellak tot wel twee weken goed.
Schuren Nagellakken kun je vergelijken met schilderen, een mooi resultaat is afhankelijk van een goede ondergrond. Maar wanneer spreek je van een goede ondergrond? Je nagels zijn vaak glad, waardoor de lak niet goed aan je nagels hecht. Als je lichtjes met een vijl of een bufferblok langs de bovenkant en zijkanten van de nagel gaat, maak je het oppervlak een stuk ruwer, waardoor de lak een betere grip heeft.
Ontvetten Schilders ontvetten vaak de muur voordat ze de eerste laag verf aanbrengen. Datzelfde moet je met je nagels doen als je zeker wil zijn van een goede ondergrond. Nagelreiniger is echt het geld waard omdat je gellak daarmee dubbel zo lang blijft zitten. Maken je nagels een piepend geluid als je er met een doekje overheen gaat? Dan zijn ze helemaal schoon.
Goede basis Zonder een basecoat aan te brengen kun je net zo goed de vorige stappen ook overslaan. Deze basislaag zorgt er niet alleen voor dat de nagellak goed hecht, maar biedt ook bescherming voor je nagel. En op een gezonde nagel blijft gellak beter zitten. Zie je al een verband?
Lees ook: Astro-nagels: deze nagellakkleur past het beste bij jou volgens je sterrenbeeld
Door dik en dun Geschuurd, gereinigd en beschermd, je hebt het voorwerk gedaan. Toch is het goed aanbrengen van de gekleurde lak essentieel als je het loslaten van de lak wil voorkomen. Een zo dik mogelijke laag aanbrengen is geen goed idee. Meerdere dunne lagen zijn beter - en de kleur wordt er niet minder op. Waarom dit beter werkt? Een dunne laag droogt sneller en beter onder de lamp. Bij dikke lagen ontstaan er sneller natte plekken of klonten en dat zorgt voor loslatende nagellak. Willen we niet. Als laatste breng je een topcoat aan. Deze laag zorgt ervoor dat de gellak goed beschermd is. Zodat jij en je nagel tegen een stootje kunnen.
Nagelriem Als de lak op je nagelriem of huid belandt, kan dit loslaten en de lak op je nagel meenemen. Knoei je vaak tijdens het lakken? Geen paniek. Maak voordat je met je hand in de lamp gaat alles netjes met een staafje. Daarnaast kun je met deze stappen je nagelriemen makkelijk fatsoeneren. Komt-ie: breng eerst een nagelriemverzachter aan en laat dat intrekken. Duw vervolgens met een bokkenpootje de huid naar achter. Je zult zien dat het steeds minder wordt. Gebruik nagelriemolie om droge huid en ontstekingen te voorkomen. Klaar is Kees.
Alle stappen toegepast en nog steeds afbladderende nagellak? Check dan even of jouw UV-lamp wel zijn taak doet. Heeft de lamp een sterkte van minder dan 48 Watt, dan moet je je nagels langer onder de lamp houden. Weet je dat ook weer.
delen
Nienke van Zutphen
Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.