Yoghurt, wasmiddel of frisdrank? Superbespaarder Demi maakt 't zelf: 'Scheelt me 250 euro per maand'

Body & Mind

Yoghurt, wasmiddel of frisdrank? Superbespaarder Demi maakt 't zelf: 'Scheelt me 250 euro per maand'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 september 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interview Kim Palmaccio, fotografie Liz van Campenhout

Gepubliceerd op

13 september 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interview Kim Palmaccio, fotografie Liz van Campenhout

Van koopjesjagen en house sitten tot een vriezer vol zelfverbouwde groenten, fruit en zelf geslacht vlees: de zes mensen die we voor &C's oktobernummer 'Op je Monnie' spraken, weten op creatieve wijze een hoop geld te besparen. Van brood, pindakaas en yoghurt tot vaatwastabletten en wasmiddel: student communicatie en advertising Demi van Lierop bespaart veel geld door dingen zelf te maken.

Demi (25): 'Er is bijna niets wat ik niet zelf maak. Per week ben ik er ongeveer zes uur mee bezig. Waar andere mensen Netflixen, maak ik bijvoorbeeld een pan abrikozenjam. Toen ik zwanger was van mijn zoon ben ik hiermee begonnen om wat bewuster te worden van geld en voeding, en sindsdien ben ik steeds verder de rabbit hole ingegaan. Al ben ik altijd wel spaarzaam en zuinig geweest. Niet omdat ik gierig of blut ben, maar omdat ik het leuk vind om te kijken naar goedkope alternatieven die vaak ook nog beter zijn voor gezondheid en milieu. 

Het is een hobby. Mijn vrienden duiken de kroeg in, ik sta liever in de keuken. Waarom zou je dat doen? hoor ik vaak. Maar waarom zou je het níét doen? Per maand bespaar ik er ongeveer 250 euro mee. Geld dat ik overhoud voor leuke en belangrijke dingen, zoals uitjes met het gezin en beleggen.

Op Instagram, via @budgetmeid, deel ik tips. Hoe ik bijvoorbeeld de kroontjes van mijn aardbeien in de vriezer bewaar tot ik genoeg kroontjes heb waarvan ik aardbeiensiroop maak. Sommigen vinden dat maar belachelijk. Wat bespaar je daar nou mee? Tien cent? Maar ik vind het ook zonde om eten weg te gooien. Met een fles biologische siroop kan ik weer een halfjaar vooruit en bijvoorbeeld lekkere cocktails maken.

Lees ook: Superbespaarder Wilma past op huizen en dieren: 'Mijn huur heb ik opgezegd, ik heb geen vaste lasten'

Ik ben ook het type dat hotelzeepjes bewaart. Tot ik een grote pot zeepjes heb en er wasmiddel van kan maken. Tegenwoordig maak ik mijn wasmiddel nog biologischer: met marseillezeep. Met een blok van vier euro kan ik vijfhonderd liter zeep maken. Zo hoef ik nooit meer naar de dure flessen in de supermarkt te grijpen. Hetzelfde geldt voor sauzen, zoals teriyaki- en barbecuesaus. Met een stuk of tien ingrediënten maak je het zelf. Al die kruiden kopen is in eerste instantie relatief duur, maar op de langere termijn bespaar je veel geld. 

Proteïnerepen maak ik met havermout, pindakaas en honing. Yoghurt met melk en probioticacapsules, dat laat ik dan een dag buiten de koelkast staan waardoor de bacteriën fermenteren en je yoghurt overhoudt. Frisdrank maak ik ook zelf, bijvoorbeeld Fanta. Daarvoor heb je gember, suiker en gefilterd water nodig. Als je dat laat fermenteren, heb je de basis voor koolzuurhoudende dranken. Die meng je vervolgens met een limonade gemaakt van sinaasappels zodat-ie naar Fanta smaakt. Mochten we er ooit de ruimte voor hebben, dan zou ik ook graag kippen houden om zelf voor eieren te kunnen zorgen.

Soms krijg ik negatieve reacties: dan lees ik 'zwerver', 'skeer' of 'zielig' onder mijn posts. Maar dat gaat bij mij het ene oor in, het andere oor uit. Ik word er simpelweg gelukkiger van. 'Zuinig zijn' klinkt negatief, maar voor mij is dat het niet. Ik vind het een vorm van dankbaarheid. Bewustzijn. En ik kan het iedereen aanraden.'

Benieuwd naar meer verhalen van mensen die op een creatieve manier een hoop geld besparen? Je vindt ze in &C's oktobernummer 'Op je Monnie', of bestel 'm online:

Scoor hier &C's oktobernummer!

Losse edities #10 'Op je monnie'
7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur