Slaap je ook zo slecht als je ongesteld bent? Dit is periodsomnia

Body & Mind

Slaap je ook zo slecht als je ongesteld bent? Dit is periodsomnia

Cilla Peters
Door

Cilla Peters

Gepubliceerd op

9 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

9 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Wakker worden in een bebloed bed, een sprintje naar de plee trekken uit doorlekangst en krampen waar geen houding voor te verzinnen is: slapen als je ongesteld bent is topsport. Voor sommigen zo erg, dat ze er uren slaap door verliezen. Periodsomnia heet dat, en we vertellen je er graag meer over.

Libresse, je weet wel: van de tampons en maandverband, deed onderzoek en merkte op dat vrouwen gemiddeld vijf maanden slaap verliezen in hun leven als gevolg van hun menstruatie. Vijf. Fokking. Maanden. Omdat je bloedt. Voor ruim de helft (56 procent) van de Nederlandse vrouwen heeft menstrueren een negatief effect op hoe goed en hoeveel ze slapen. In 51 procent van de gevallen komt dat slaapverlies door krampen, bij 33 procent door angst voor doorlekken. Dat laatste is niet zo gek: als je lichaam 's nachts in ontspannen toestand is, verliest het inderdaad meer bloed.

Lees ook: Rise and shine: deze 4 ochtendrituelen kan je beter anders doen

Die lange nachten van slapeloosheid noemen we dus periodsomnia: menstruatiegerelateerde slaapproblemen. Maar helaas: het blijft niet alleen bij slecht slapen in de feestweek zelf. Ook de week voor je menstruatie kun je slaapproblemen ondervinden, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Endocrine Society. De onderzoekers checkten het slaapritme van de onderzochte vrouwen een paar dagen voor hun menstruatie tot een paar dagen na het begin van de menstruatie. En ja hoor: een week voor hun menstruatie sliepen ze gemiddeld een stuk slechter dan normaal.

En dat is knap balen, want slecht slapen is helemaal niet goed voor je. Misschien een open deur, maar weet je ook wat er precies zo slecht is aan slaaptekort? Nee hè? Nou, hou je vast: alleen als je lang en diep genoeg slaapt, blijven de werking van je afweersysteem, immuunsysteem, hormoonhuishouding, zenuwstelsel, stressbestendigheid en hersenen gezond. Nou, daar ben je mooi klaar mee.

Periodsomnia ontstaat volgens Cycle, een community over alle aspecten van het vrouwelijk lichaam, door de hormonen oestrogeen en progesteron. Die heb je beide in de juiste verhouding nodig om goed te kunnen slapen, maar tijdens je cyclus wijzigt die verhouding natuurlijk continu. én we hebben ook niet al te gezellig nieuws: je kunt weinig doen om wel goed te slapen tijdens je menstruatie. Gelukkig kun je het leed wel iets verzachten.

Lees ook: Ben jij nooit ziek? Zou zomaar eens met de grootte van je billen te maken kunnen hebben

1. Slaap in een koele slaapkamer In de periode tussen je ovulatie en menstruatie is je lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad hoger. En dat merk je aan je slaapritme. Je wordt namelijk pas slaperig als je lichaamstemperatuur daalt. Volgens Cycle is tussen de 16 en 18 graden de ideale temperatuur voor je slaapkamer om lekker te kunnen tukken. Of neem een warm bad voor je naar bed gaat: je lichaamstemperatuur daalt dan zodra je de koelere slaapkamer binnenkomt, en daardoor denken je hersenen dat het tijd is om te slapen.

2. Gebruik een menstruatiecup Doorlekken wil je niet, daarom kun je een menstruatiecup gebruiken om dat te voorkomen. Die kun je namelijk maximaal 12 uur inhouden en vangt 38 milliliter menstruatiebloed. Voor de beeldvorming: de meeste vrouwen verliezen rond de 80 milliliter tijdens hun hele menstruatie. Toch bang dat je die hele cup volbloedt? Leg een handdoek op je matras.

3. Eet gezond Sorry voor deze tip, maar gezond eten is helaas echt veel beter voor je dan toegeven aan je sugar cravings. Door te veel suikers te eten, krijg je sneller en vaker een suikerdip en ben je eerder geneigd om tussendoor een tukkie te doen. Met als resultaat: 's avonds ben je misschien minder moe of slaap je slechter. En laat dat nou net het probleem zijn. Toch gewoon aan de selderijstickies in plaats van chocola dus. Hou vol. Dit is geen medisch advies. Ga bij klachten altijd naar een huisarts of expert.

delen
Cilla Peters

Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)

Meer van deze auteur