Body & Mind
Broek uit: waarom naaktlopen goed is voor je geest
Gepubliceerd op
12 augustus 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
tekst Kimberly Palmaccio, fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
12 augustus 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
tekst Kimberly Palmaccio, fotografie Tom ten Seldam
Grote kans dat je dit stuk leest met je kleren aan. Maar dingen naakt doen, is best wel goed voor je geest. Hoe dat zit? Journalist Kim Palmaccio duikt in de materie.
Als de dag van gister herinner ik me dat ik tijdens een wandeling met mijn ouders in de Ooijpolder plots oog in oog stond met een piemel van heb ik jou daar. Ik zal iets van acht jaar en 1.20 meter zijn geweest, en had dus goed zicht op zijn zakie. We waren per ongeluk de verkeerde kant opgelopen en zonder dat we het wisten op naaktstrand de Bisonbaai beland. Wisten mijn ouders veel. Het ding reikte nog net niet tot z'n knieën en bungelde met flinke vaart van links naar rechts. Niet dat ik het voorval shockerend vond, trouwens. Mijn vader wel. Hij greep me bij m'n arm en trok mij met een stevige ruk achter zijn rug zodat ik de man met de piemel niet meer kon zien. Ik begreep die reactie niet zo goed. Ja, ik zag een piemel, maar die had mijn vader toch ook? Zo'n twintig jaar later kan ik mijn vaders reactie al beter begrijpen. Naakt werkt soms stigmatiserend. Zo denken we bij naakt al snel aan seks. Vooral vrouwelijk naakt wordt, alle feministen ten spijt, in de westerse wereld vaak geseksualiseerd: als je schaars gekleed bent, heb je 'weinig zelfrespect' en word je met een beetje pech uitgemaakt voor slet. Terwijl bloot en seks natuurlijk niet inwisselbaar zijn; seks wordt (meestal) naakt gedaan, maar niet alle naaktheid is seksueel.
Hup vrouwelijke voorgevel Door de opmars van social media voelen we ook nog eens de druk om een ‘perfect’ lijf te kweken en maken we ons zorgen om de verpreutsing van de samenleving. Borstvoeding in het openbaar? Daar zijn hashtags voor nodig (#breastfeedingawareness en #breastisbest) om de boel weer te normaliseren. Sterren als Doutzen Kroes, Kristin Cavallari, Gisele Bündchen, maar ook bekendheden van Nederlandse bodem zoals Nina Pierson, Romy Boomsma, Carolien Spoor en Lizzy van der Ligt laten hun borsten welig tieren voor acceptatie van een beetje bloot in het openbaar. Nog zoiets: topless zonnen op het strand. Toen ik vorige zomer m’n bikinitop losknoopte, deden omstanders daar nogal hihihaha over. Topless zonnen is in vergelijking met de jaren zeventig niet meer de normaalste zaak van de wereld, stelt ook belangenorganisatie NFN (de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen) Open & Bloot, de organisatie achter de Nationale Toplessdag op 21 juni. Een dag die volgens hen broodnodig is om aandacht te vragen voor de deseksualisering van de vrouwelijke voorgevel. Moeten we ons zorgen maken over de mogelijk toegenomen naaktschaamte? Dat lees je in &C's julinummer van 2023, dat niet meer in de winkels ligt maar wél hier online verkrijgbaar is:
Scoor &C's juninummer nu hier!
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.