Er wordt veel gezegd, maar wat is nou precies het effect van volle maan op je nachtrust?

Body & Mind

Er wordt veel gezegd, maar wat is nou precies het effect van volle maan op je nachtrust?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 april 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 april 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De een maalt er niet om, de ander houdt ze exact in de gaten: de maanstanden. Vooral volle maan wordt omcirkeld in een hoop agenda's.

Een volle maan is prachtig om te zien, maar voor velen is het niet meer dan dat. Anderen hechten er meer waarde aan. Een volle maan zou invloed hebben op je emoties en gedachten en zou ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Willen we meer van weten. Lees ook: We zeiken graag over het weer, maar wat is nou 'normaal' voor de maand april?

Bijna volmaakt rond Volle maan ontstaat wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Vanaf de aarde is de maan maximaal verlicht te zien, en zo goed als volmaakt rond. De volle maan kun je elke maand een keer spotten. In 2023 zijn de eerstvolgende data 5 mei, 4 juni, 3 juli en 1 augustus.

Plafonddienst Hij is dus mooi, die volle maan, maar hij krijgt ook behoorlijk vaak de schuld van bepaalde zaken. Kinderen zouden rond volle maan drukker dan anders zijn, er zouden überhaupt meer kinderen geboren worden en het weer zou omslaan – weet je voortaan waar die plensbui opeens vandaan komt. En dus dat slapen, hè? Een hoop mensen geloven erin dat volle maan ervoor zorgt dat je naar het plafond ligt te staren. Een mooi project voor wetenschappers, die zich er volop over buigen.

Onderzoek In 2013 deed een groep Zwitserse wetenschappers onderzoek naar slaappatronen. Wat bleek? Rond volle maan deden de proefpersonen er vijf minuten langer over om in slaap te komen. Bovendien maakten ze minder melatonine aan, het hormoon dat het slaap-waakritme regelt. Een jaar later ontdekten Zweedse wetenschappers dat we gemiddeld twintig minuten korter slapen tijdens volle maan.

Gebruik van maken En dan waren er vorig jaar nog onderzoekers uit Argentinië en de Verenigde Staten die ontdekten dat we later en korter slapen in de vijf nachten voor volle maan. Voor de reden hiervoor moeten we lang terug: onze voorouders zouden rond volle maan langer wakker zijn omdat ze het vele licht gebruikten om voedsel te zoeken. Lees ook: The liking gap: mensen vinden jou blijkbaar leuker dan je denkt

Juist géén verband Tegenover deze onderzoeken die beweren dat volle maan inderdaad invloed heeft, staan ook onderzoeken die dat betwisten. Een onderzoeker van het Radboudumc deed samen met het Max Planck Institute of Psychiatry in München uitgebreid onderzoek. Zij vonden juist geen enkel verband tussen de maanstand en onze slaap. Eerdere onderzoeken zouden volgens hen niet altijd op een objectieve manier gemeten zijn, bijvoorbeeld met behulp van EEG.

Er zal dus meer onderzoek gedaan moeten worden. Tot die tijd blijft het tasten in eh, het duister.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur