Body & Mind
Loop je met een menstruatiecup risico op de tamponziekte?
Gepubliceerd op
1 augustus 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
1 augustus 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Het is de laatste jaren een hit van jewelste: de menstruatiecup. Maar er gaan ook wilde verhalen over rond. Zo zou je risico lopen op de tamponziekte. Klopt dat?
Voor wie nu een wenkbrauw optrekt en denkt: tamponziekte? Een kleine uitleg. De tamponziekte of Toxic Shock Syndrome is een acute, gevaarlijke infectieziekte, veroorzaakt door – je meent het – tampons. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld het langdurig inhouden van een tampon, kunnen bacteriën zich ophopen in de tampon. Als de gifstoffen die zij produceren in de bloedbaan terechtkomen, ontstaat TSS. Lees ook: Met je blote billen in bed: waarom naakt slapen beter voor je is Gebruik ze goed De klachten die hierbij horen zijn onder andere hoge koorts, griepachtige klachten, huiduitslag, duizeligheid, flauwvallen en extreme daling van de bloeddruk. TSS kan op elke leeftijd voorkomen en dodelijk zijn als die niet onmiddellijk wordt behandeld. Het risico op TSS verklein je door je tampon nooit langer dan acht uur te laten zitten, je handen te wassen voor en na het verwisselen en tampons alleen te gebruiken tijdens je menstruatie.
Hergebruik Duidelijk: wil je niet. Gelukkig is de kans dat je de ziekte daadwerkelijk krijgt heel erg klein. Maar laat de menstruatiecup nu voor dezelfde ziekte kunnen zorgen. Althans, zo wordt gezegd. De menstruatiecup is een siliconen opvangkuipje dat je in de vagina inbrengt en je menstruatiebloed opvangt. Is het vol, dan leeg je het, maak je het schoon en breng je het opnieuw in. Goed voor het milieu en je portemonnee.
Het zal toch niet Maar nu komt het: onderzoekers van de universiteit van Lyon ontdekten in 2017 dat de bacterie die gelinkt is aan TSS, ook op de menstruatiecup kan voorkomen. Zelfs als je 'm goed wast. De onderzoekers gaven wel aan dat de menstruatiecup alleen op het lab was getest en niet op echte vrouwen, maar de onrust was al gezaaid en het nieuws verspreidde zich dan ook snel.
Feiten of fabels Een tikkie voorbarig, helaas. Om dit fenomeen – en andere geruchten, zoals dat de cup onbetrouwbaar is – te onderzoeken, nam een aantal wetenschappers in 2019 43 onderzoeken over menstruatiecups, waaraan in totaal meer dan drieduizend vrouwen meededen, onder de loep. Daaruit blijkt dat er helemaal geen verhoogd risico is op de tamponziekte. Lees ook: Over deze onderwerpen piekeren we het meest (en dat is zonde)
Ah, vandaar Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht vertelt aan Radar: 'Een menstruatiecup absorbeert geen bloed zoals een tampon of maandverband, dus de kans dat daar iets kan broeien is veel kleiner.' Gewoon blijven gebruiken dus. Zolang je 'm goed schoonmaakt, op tijd leegt (maximaal twaalf uur) en ook hier je handen goed wast, is de kans op TSS minimaal.
delen
Redactie
@andcgramHet komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.