Body & Mind
Waarom je zelfs tijdens een hittegolf nog onder een deken wil slapen
Gepubliceerd op
12 augustus 2024 om 14:00
Bron / Fotografie
fotografie Valentina Vos
Gepubliceerd op
12 augustus 2024 om 14:00
Bron / Fotografie
fotografie Valentina Vos
In de zomer heb je twee soorten mensen: je hebt een groep die tijdens een tropische hittegolf onder een deken blijft slapen en een groep die de lakens bij de eerste zonnestralen in een hoek gooit.
Toch blijkt het helemaal niet zo gek om onder een deken te slapen als het buiten standje sauna is. Volgens verschillende slaapexperts is dit juist hartstikke goed voor je.
Dalende lichaamstemperatuur Even een kort lesje biologie: ons biologische ritme staat verbonden met temperatuur. Voordat we in slaap vallen, daalt onze lichaamstemperatuur aanzienlijk. Als je eenmaal ligt te pitten, wordt je lichaamstemperatuur steeds lager. In de winter zorgen dekens ervoor dat onze lichaamstemperatuur niet te laag wordt, maar in de zomer werkt dit natuurlijk niet. Dan lig je vaak te woelen en zweten in je nest.
De daling in temperatuur voor het slapengaan, is normaal een signaal aan je hersenen dat het tijd is om te tukken. Wanneer je lichaam warm blijft, zien de hersenen dit als teken dat je actief bent. Wanneer je tijdens een zomernacht eindelijk in slaap valt, is de kans groot dat je na een tijdje weer wakker wordt, omdat je lichaam te hard moet werken om de boel koel te houden.
Lees ook: Slechte slaper? Ga aan de zuip. Van deze mocktail ga je pitten als een malle
Geluksstofje Nu horen we je denken: dan gooi je die dekens toch lekker het bed uit? Nope, dat zit dus effe anders. Niet alleen temperatuurdaling is een signaal voor de hersenen dat je gaat slapen, de dekens zijn dat ook. Wanneer je de dekens mist, voelen je hersenen dat en val je nóg minder snel in slaap.
Daarnaast werkt het slapen met dekens ook kalmerend. Tijdens de REM-slaap daalt je serotineniveau - je weet wel, het 'geluksstofje' dat je kalm en gelukkig laat voelen - en dekens helpen om je serotinelevel op niveau te houden. Het vermoeden is dat het gewicht van de deken die op je lichaam drukt een soort stimulatie voor het lichaam vormt die de aanmaak van serotine stimuleert. Zo, kun je dat tegen je partner zeggen als die vannacht weer de dekens wegtrapt.
delen
Redactie
@andcgramHet komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.