Zonnebrandcrème en kanker: hoe zit het nou?

Body & Mind

Zonnebrandcrème en kanker: hoe zit het nou?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Loes de Boer

Gepubliceerd op

3 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Loes de Boer

Eens in de zoveel tijd laait er weer eens een discussie op over het gebruik van zonnebrandcrème. Ook vorige zomer was het raak: er gingen berichten rond op social media dat zonnebrandcrème slecht voor je zou zijn en zelfs kanker zou kunnen veroorzaken. Nu de zon (eindelijk) weer is gaan schijnen rakelen we even op: wat is hier van waar?

Waar deze berichten precies vandaan komen, is moeilijk te achterhalen, maar een van de stoffen die vaak in de strijd wordt geslingerd door antizonnebrandtypes is oxybenzone, een werkzaam bestanddeel in veel zonnebrandcrèmes. Het absorbeert schadelijke uv-straling, waardoor je minder snel verbrandt. Het zou de hormoonhuishouding verstoren, wat bijvoorbeeld zorgt voor een hogere kans op borstkanker. Lees ook: Het weerwoord dat je nodig had: het stelen van je partners trui blijkt goed voor je te zijn Onzin Niks van waar, aldus de Europese Commissie, die deze stof heeft goedgekeurd als bestanddeel van cosmetica. In 2008 bleek uit een groot wetenschappelijk onderzoek dat er geen gezondheidsrisico's aan het gebruik kleven. En in 2011 maakten Amerikaanse onderzoekers een analyse van onderzoeken die aantoonden dat zonnebrand slecht voor je zou zijn. De conclusie: die onderzoeken hadden grote technische tekortkomingen.

Strenge eisen Het KWF sluit zich hierbij aan en meldt dat je zonnebrandcrème veilig kunt gebruiken: 'Sommige berichten stellen dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoonverstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is niet waar. Zonnebrand en andere cosmetica zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Hormoonverstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn.'

Smeer ze Ook dermatologen verwijzen de berichten uit het antizonnebrandkamp naar het land der fabelen. 'Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert,' zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in het NOS radio 1 journaal. 'Het risico om je niet in te smeren is veel groter.' Lees ook: Lul jij geheimen altijd per ongeluk door? Ligt niet (helemaal) aan jou

Hoge factor Ook dermatoloog Jorrit Terra van Isala Dermatologisch Centrum bevestigt aan nu.nl dat zonnebrandcrème bij normaal gebruik geen gevaar voor de gezondheid is. 'Mensen kunnen zich met een gerust hart met de verschillende zonnebrandcrèmes die in Nederland te koop zijn insmeren.' Gebruik voldoende hoge factor geschikt voor je huidtype, smeer vaak genoeg in (meerdere malen per dag) en met uv A- en uv B-filter, is zijn advies.

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Meer van deze auteur