Hop naar je nieuwe job: dit is het beste moment om te switchen

Body & Mind

Hop naar je nieuwe job: dit is het beste moment om te switchen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 juli 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 juli 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De verwijten over (gebrek aan) werkethos vliegen je als millennial of Gen Z’er vast nogal eens om de oren. Vingers erin en niet luisteren, want je bent niet gek. Jobhoppen loont. En dit is het beste moment om een switch te maken.

Generatiedingetje Als je de generatiegenoten van je ouders mag geloven, doe je er goed aan lekker lang bij één werkgever te blijven. Deden zij ook. Ja, vroeger dachten werkgevers dat het idee van 'een baan voor het leven' het beste uit werknemers zou halen. Meer kennis, netter werken: de oudgedienden had een streepje voor. Maar verrassing: in een tijd die gekenmerkt wordt door bore outs, een gig economy en op afstand werken zit dat even anders. Nieuwe onderzoeken laten zien dat lang blijven hangen juist ervoor zorgt dat je minder snel nieuwe dingen leert en dus minder presteert en minder betrokken bent. En daar heeft niemand wat aan. Lees ook: Als een baas: dit draag je naar je sollicitatiegesprek Jobhoppen geeft je vleugels Regelmatig veranderen van baan is goed voor jou en dus ook voor je werkgever. Ga maar na: je bent er aan het begin van een nieuwe job op gebrand te bewijzen dat ze aan jou een goeie hebben. Jobhoppers zouden sneller leren, beter presteren, meer aan persoonlijke ontwikkeling doen en zelfs trouwer zijn. Dat zijn nogal wat veren! En dan hebben we het nog niet eens over de centen. Volgens Forbes verdienen werknemers die langer dan twee jaar bij dezelfde werkgever zitten tot 50 procent minder dan hoppende branchegenoten. Zo schiet het wel op met de 'voors'. Pas op voor seriehopper Maar hoe zit het dan met het cv-cliché 'Je CV moet op één velletje passen'? De online carrièreplatforms die daar wat van vinden zijn, redelijk unaniem, achterhaald. Tijdelijke klussen, los project, een traineeship tussendoor, tijdje freelancen, dan weer hybride werken: het werkende leven is al lang niet meer zo eenzijdig als vroeger. Laat al die ervaring en kennis vooral met trots zien op je LinkedIn-pagina. Maar maak het niet te gek, daarover zijn de experts het ook eens. Zit je zelden langer dan een paar maanden in dezelfde functie? Wissel je vaker van werkgever dan van schoenen? Dat zijn voor recruiters wel red flags. Over het algemeen is de opvatting dat je zeker een halfjaar nodig hebt om een bedrijf te leren kennen. Lees ook: Vakantiemodus of volle agenda? Dit is waarom we geen nee zeggen Houdbaarheidsdatum bereikt? Vaste spelregels over wanneer het tijd voor iets nieuws is zijn er niet. Maar als je de rits aan artikelen over dit onderwerp mag geloven, wordt drie tot vier jaar tegenwoordig gezien als een mooie en goed geaccepteerde tijd om ergens te leren, te excelleren en weer door te speren. Naar je volgende werkavontuur dus. Voormalig Netflix-hotshot Patty McCord zou trots op je zijn. Haar veel gequote advies is: 'Je bouwt sneller vaardigheden op als je van bedrijf verandert vanwege de leercurve'. Een houdbaarheidsdatum is er ook. Volgens Vréneli Stadelmaier, directeur van loopbaancoachbureau SheConsult, is dat zeven jaar. Daarna leer je niet meer bij en ken je het kunstje wel. Hop hop, en door!

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Meer van deze auteur