Entertainment
Setjetting is hot: we reizen massaal naar film- en serielocaties, en deze 5 zijn favoriet
Gepubliceerd op
15 mei 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
15 mei 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
De Schotse Hooglanden, Nieuw-Zeeland, de oude stad Dubrovnik – deze vakantiebestemmingen hebben iets met elkaar gemeen: er zijn populaire films en series opgenomen. En een vakantie combineren met deze top plekken? Daar zeggen fans geen nee tegen.
Dit fenomeen, setjetting, wordt steeds populairder weet toerisme expert Gerard Gielen van Breda University of Applied Sciences. 'Mensen willen niet zoals vroeger alleen maar uitrusten op vakantie, ze willen iets beleven en thuiskomen met een verhaal van: 'Ik ben op de set geweest van deze geweldige film.' We nemen niet meer genoegen met alleen op het strand liggen,' legt hij uit.
Lees ook: De perfécte stedentrip? Wedden dat je nog niet aan deze Scandinavische stad had gedacht?
Wij mensen willen momenten uit onze favoriete blockbusters graag opnieuw beleven, en daar spelen sociale media en grote touroperators graag op in volgens Gielen. Zoals een reis naar Santorini vanwege de film Argylle, of een trip naar Montego Bay en Kingston om helemaal in de sfeer van de film Bob Marley: One Love te komen. Doordat je continu geattendeerd wordt op deze reizen, wil je er naartoe. 'Wat je ziet is dat twee stromingen geliefd zijn: mensen die op stedentrip gaan en daar setjetting aan koppelen, of mensen die schitterende natuurlocaties willen bezoeken.'
En zeg nou eerlijk, wie weten nou beter wat prachtige bestemmingen zijn dan film- en seriemakers? Die zoeken immers de hele planeet af naar mooie locaties voor de beste oorlogsscène of het meest romantische diner. 'Ze weten de beste spots te vinden, soms nog beter dan de touroperator.' Krijg je nu helemaal zin om te gaan setjetten? Voor deze plekken wil jij zo in het vliegtuig stappen.
1. Schotland (Harry Potter) Hoewel de locatie van Hogwarts natuurlijk 'geheim' is, zijn er zoveel plekken uit de films die jij wel kan vinden, en daar hoef je echt geen tovenaar voor te zijn. Denk bijvoorbeeld aan Alnwick Castle in Engeland, waar ook een heleboel scènes zijn opgenomen. Hier kan je rond paraderen alsof je daadwerkelijk zo een les Toverspreuken gaat volgen. Naast dit kasteel is vooral Schotland de thuisbasis geweest: met maar liefst dertien setplekken kom je je vakantie wel door. Natuurgebieden als Rannoch Moor en het Glenfinnan Viaduct zullen je absoluut herinneren aan de films waar de stroomtrein langsreed. Gouden tip: je kunt zelfs zo'n treinreis in een echte stoomtrein over dat viaduct maken. Meren als Loch Shiel, Loch Eilt en Loch Arkaig ken je van het vierde deel The Goblet of Fire. Heb je geen zin in al dat groen, dan kun je een bezoekje aan Edinburgh niet overslaan. Deze leuke straatjes waren de inspiratie voor sets als Diagon Alley en Knockturn Alley.
2. Kroatië (Game Of Thrones) Om Kings Landing en Meereen te bezoeken hoef je niet ver te reizen: binnen tweeëneenhalf uur ben je al in Kroatië. Je gaat er geen draken zien, maar je zou ze bijna kunnen horen in het Paleis van Diocletianus. Op deze zeventienduizend jaar oude plek verkoopt Daenerys bijna haar draken voor het slavenleger de Unsullied. Maar nee, je hoeft geen eerstgeborene af te staan om hierbinnen te wandelen. Verder zijn in de oude stad Dubrovnik veel scènes opgenomen die zich afspelen in Kings Landing zoals het tournament om koning Joffrey te eren. Ook de iconische walk of shame van Cersei is in de St. Dominika straat in deze stad opgenomen, alleen doe jij 'm hoogstwaarschijnlijk met kleren aan. In Split, beter bekend bij de fans als Mereen, zie je de oude kastelen en reünies waar Daenerys alle slaven bevrijdde. Kortom: met een kleine Google zoekopdracht heb je zo een lange tour waarmee je alle trekpleisters uit Game of Thrones langsgaat.
3. Parijs (The Davinci Code) Om de wereld te redden reist symboloog Robert Langdon de hele planeet rond. Mysteries lossen zichzelf immers niet op. Parijs is grotendeels het toneel van The Da Vinci Code, de bekendste film uit deze serie. Het raadsel begint in het Louvre, waar Robert het lijk van Jacques Sanière onderzoekt. Hier komt hij langs allerlei kunstwerken die jij in het echt kunt bewonderen. Andere bekende locaties zoals het Opus Dei huis en de Saint-Sulpice kerk heb je ook zo gevonden. 'Ik ben ook naar plekken gegaan waarvan ik dacht: hier heeft Robert Langdon een stuk van de puzzel opgelost. Dat is leuk om te voelen en te zien, zeker dit soort films hebben een hoop achtergrondinformatie waar je veel van leert,' vertelt Gielen. De 'Rooslijn' (oftewel de Meridiaan) die bijvoorbeeld naar Maria Magdalena's tombe leidt, kun je gewoon in het echt zien. Tenminste, als je er net als een echte symboloog even naar speurt.
4. Nieuw-Zeeland (Lord Of The Rings) Door alle filmlocaties af te struinen heb je zo alle mooie gebieden in dit verre oord gezien, want daar kent Lord Of The Rings er veel van. Van het Tongariro Nationale Park waar Mordor is tot Matamata, waar de Shire opgenomen is. Maar mis ook de Glenorchy Vallei waar Isengard ligt niet, net als het Kaitoke Regionale Park waar de elvenstad Rivendell hoort te zijn. We kunnen uren praten over de Putangirua Pinncales, Mout Gunn, Mount Sunday en Pelennor Fields wat Minas Tirith moet voorstellen. Dit is gewoon te mooi om niet te zien, ook al ben je geen fan.
5. Ierland (The Tourist) In het tweede seizoen van The Tourist (nu te zien op NPO Start) reizen we met Elliot Stanley (de superknappe Jamie Dornan) af naar Ierland om zijn verleden te ontrafelen. Van imposante kliffen tot de oudste whiskeybrouwerij van Ierland: samen met Helen Chambers zien we al deze plekken in de serie. En tja, daar wil je dan heen toch? Naar de ruige kant van Dublin bijvoorbeeld, door authentieke pubs waar je een goed biertje kunt bestellen. De beste fish 'n chips eet je in Bray, een kleurrijke havenstad. Naast dat het de plek is waar Elliot en Helen een oude vriend ontmoeten, is het Lussala Estate in Wicklow Country ook het decor van de hitserie Vikings. Wederom: dit wil je zien.
delen
Laudonne Roos
Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.