Bewust en duurzaam koken terwijl het geld niet op je rug groeit? Met deze 3 tips lukt het

Lifestyle

Bewust en duurzaam koken terwijl het geld niet op je rug groeit? Met deze 3 tips lukt het

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

1 november 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

1 november 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Duurzaam en bewust eten doen we het liefst allemaal. Maar op het moment dat je in de supermarkt staat en de biologische kaas drie keer zo duur is als normale kaas, ga je toch even twijfelen.

Wij vroegen daarom aan Claudia, diëtiste bij Green Chef, hoe je duurzame keuzes betaalbaar maakt. Met deze drie tips moet het lukken(!)

Onbewerkt is het toverwoord Welke producten je het best kunt kopen als je bewust en betaalbaar wil koken? Onbewerkte producten als groente en fruit. 'Ze zijn vaak helemaal niet duur, zeker als je met de seizoenen mee-eet. Bovendien is veel onbewerkte producten eten erg belangrijk voor onze gezondheid,' zegt de diëtiste. Focus je dus vooral op betaalbare, onbewerkte producten. Als die het hoofdbestanddeel van je maaltijd vormen, dan kan je altijd nog overwegen om toch die goedkopere kaas te kopen.

Lees ook: Vegetarisch eten is gezond en beter voor het milieu… toch?

Leer je impulsen beheersen Kom je vaak terug met veel meer boodschappen dan op je lijstje staan? Je bent niet de enige. 'Als je vaker die snoep- of chipszak achterwegen laat, bespaar je niet alleen een hoop geld, maar ben je ook een stuk duurzamer omdat deze producten veel worden bewerkt in de fabriek,' aldus Claudia. 'Daarnaast is meal preppen de sleutel tot minder verspilling. Zo voorkom je sneller impulsieve aankopen.' Vaker skippen die handel: is beter voor het milieu en je portemonnee.

Word een restjeskoningin Hoe verleidelijk die frituur om de hoek ook is, het is niet goedkoop, duurzaam of gezond. Wat een huisgemaakte maaltijd wel is - als je de juiste ingrediënten hebt. 'Thuis kun je zelf bepalen wat je kookt en hoeveel je kookt,' vertelt Claudia. En dat laatste is vooral heel belangrijk om geen voedsel te verspillen. 'Maak optimaal gebruik van restjes door ze in nieuwe gerechten te verwerken. Soepen, stoofschotels, salades en omeletten zijn geweldige manieren om restjes op te eten,' aldus de diëtiste. Zo verspil je geen eten - en dus geld - en ben je gelijk een stuk duurzamer bezig. Win-win.

Claudia heeft nog een aansluitende tip voor als je aan de kook gaat: 'Kook in een klein laagje water, zodat het niet droogkookt, dat is voldoende. Daardoor bespaar je niet alleen water, maar blijven ook meer vitamines behouden. Pasta, rijst en eieren kun je laten nagaren, door het vuur uit te zetten twee minuten nadat het water begint te koken.' Is dat effe handig.

Duurzaam recept 2, Green Chef

Lees ook: Het allerleukste aan koken is de macht die het je geeft

Duurzaamheid kost tijd Tot slot, het zou natuurlijk hartstikke mooi zijn als je na het lezen van dit artikel direct je kooppatroon verandert. Maar laten we eerlijk zijn, dat is ten eerste niet realistisch en ten tweede verwacht ook helemaal niemand dat van je. Duurzaamheid kost tijd en elke kleine stap is er 1 in de goede richting. Stel dus een realistisch doel, bijvoorbeeld minder grote porties eten of minder vaak voedsel weggooien en ga zo steeds een stapje verder in verduurzamen. Een leuke manier is door meer te experimenteren met recepten. Er zijn nog zoveel gerechten die je nog niet uit hebt geprobeerd die een stuk duurzamer zijn. Maak het vooral leuk voor jezelf. Eet smakelijk(!)

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer van deze auteur