Eerste hulp bij lekkende zoutlampen: zo voorkom je dat het gebeurt

Lifestyle

Eerste hulp bij lekkende zoutlampen: zo voorkom je dat het gebeurt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 februari 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

16 februari 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Warm licht, natuurlijk materiaal, leuk lichtroze kleurtje: geen wonder dat iedereen en z'n moeder tegenwoordig een Himalayaanse zoutlamp in huis heeft. Lekker rustgevend. Tot je de zoutkringen op je mooie vintage kast ziet.

Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar het schijnt dat de lamp de lucht zuivert, helpt voor een betere nachtrust en allergieën vermindert. Waar of niet, het ding is méga populair, maar kan lekken als een malle. Zo voorkom je dat.

Lees ook: Wacht even, koken we broccoli nu al ons hele leven verkeerd?

Don't:

  • Niet vaak genoeg gebruiken. De beste oplossing tegen lekken is om je lamp altijd aan te laten staan. Maar eerlijk, wie heeft z'n lampen nou dag en nacht aan? Al helemaal met de energieprijzen van tegenwoordig. Ons advies: gebruik je lamp in ieder geval vaak genoeg zodat hij het opgenomen vocht weer kan verdampen.

  • In een vochtige ruimte zetten. Het zout is erg gevoelig voor luchtvochtigheid. Zet hem daarom niet in een badkamer of bij je wasmachine, of naast een open raam.

  • Wassen met water. Zout smelt in water. Als je de lamp dus afspoelt of nat maakt om het vocht eraf te halen, krijg je alleen maar meer vocht. Niet doen dus.

Do:

  • De juiste gloeilamp gebruiken. Misschien is de lamp die je gebruikt niet sterk genoeg, waardoor het zout niet goed verdampt, en dat verdampen is juist nodig om het lekken te voorkomen. Hou dan de volgende berekening aan: bij een zoutsteen van 5 kg of minder heb je een lamp van 15 watt nodig. Bij 5 tot 10 kg moet-ie 25 watt zijn en als de steen meer dan 10 kg weegt ,heb je een lamp tussen de 40 en 60 watt nodig.

  • Afnemen met een doekje. Als je merkt dat je zoutlamp begint te huilen kun je hem voorzichtig afnemen met een doekje, dat kan geen kwaad. Een vochtige doek werkt ook goed, die is - oké, tenzij je 'm druipend nat maakt - niet vochtig genoeg om de lamp te laten smelten.

  • Bakkie eronder. Lekken hoort nou eenmaal bij de zoutlamp. Sorry voor de teleurstelling, maar het is nou eenmaal zo. Zet daarom voor de zekerheid altijd een bord of bakje onder de lamp om het vocht in op te vangen. Is het hele mooie effect misschien weg, maar zijn je meubels wel beschermd.

Lees ook: Iew: dit moet je weten over plastic vershoudbakjes Let op: het vocht van een zoutlamp kan erg schadelijk zijn voor je hond of kat. Zet hem daarom altijd op een onbereikbare plek of laat je huisdier niet alleen met de lamp.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur