De tegenhanger van influencers: waarom is #deinfluencing opeens zo groot op TikTok?

Lifestyle

De tegenhanger van influencers: waarom is #deinfluencing opeens zo groot op TikTok?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

2 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, fotografie Tom ten Seldam

Tegenwoordig worden de oren van onze kop geïnfluencet: koop dit, draag dat. Het lijkt wel of ons geld eruit gaat zodra het binnenkomt aan allerlei trending producten, die achteraf niet altijd de hype waard blijken te zijn. Gelukkig komt daar de stroming de-influencers als redder in nood, om ons te waarschuwen voor producten waarvoor jij je brieven beter in je beurs kan laten.  

Een influencer overtuigt je om bepaalde producten te kopen. Een de-influencer werkt precies andersom: je stimuleren om die overhyped handel een keer in de schappen te laten liggen. Onder de hashtag #deinfluencing komen onder anderen psychologen, budgetcoaches en medische specialisten samen die ons haarfijn komen uitleggen welke hoog aangeschreven producten niet doen wat ze beloven. Ook andere creators, zoals fanatieke shopaholics die het hele internet al zijn langs gestruind, hopen ons beter na te laten denken voor we iets klakkeloos overnemen van influencers.

Zo laat @michelleskidelsky zich (vanaf 1:08) hieronder uit over de heatless curls tool van Amazon: 'Jij hebt deze lap stof - die waarschijnlijk heel oncomfortabel is om in te slapen - niet nodig. Je kan hetzelfde doen met een paar leggings, een hoofdband of een badjasriem. Het is dezelfde techniek, je hebt dit specifieke ding niet per se nodig.'

Terug naar het begin Waar de-influencers opeens vandaan komen? Daarvoor spoelen we even terug naar de mascara gate van Mikayla Nogueira: toen deze beautyinfluencer - met maar liefst 14.6 miljoen volgers - afgelopen januari een mascara sponsorde die wonderen voor je wimpers zou moeten doen, werd ze beschuldigd van het dragen van nepwimpers om het resultaat te neppen. Het gevolg? Duizenden TikTokkers die ons laten weten welke influencer favorieten je vooral niet moet kopen. 

Lees ook: Schoenendoos versus paleisje: wat krijg je voor drie ton in Amsterdam versus in de provincie?

Niet leuk, die meuk Ook in de marketingwereld is de nieuwe trend al opgevallen. Jago Scherman, hoofd van wereldwijd bekend social media- en influencermarketingbureau Goat, heeft dit te zeggen over het verschijnsel: 'De massa is het beu om op social media te gaan en te horen: dit en dit heb je nodig, zeker met de huidige prijs van het leven.' Tegenwoordig zien we vooral de wat kleinere creators de-influencen die geen samenwerkingen met bedrijven te verliezen hebben, maar wie weet komt hier nog verandering in. Één ding is zeker: wij zien geen probleem met mensen die ons stimuleren om een keer ons geld in de knip te houden. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur