Lifestyle
Voor eens en altijd: deze 12 producten mag je niet in de koelkast leggen
Gepubliceerd op
15 augustus 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
15 augustus 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Het blijft een eeuwige vraag: mag deze groente of fruitsoort wel of niet in de koelkast? Wij geven je voor eens en altijd het verlossende antwoord: deze twaalf producten horen niet thuis in de koelkast.
Tomaten Tomaten verliezen in de koelkast veel sneller hun smaak en worden daar ook niet rijper. Liever in de fruitschaal of voorraadkast dus.
Meloenen Hoera, die grote meloenen hoef je niet in dat kleine groentelaatje van de koelkast te proppen. Als je ze in de fruitschaal bewaart, blijft het niveau van antioxidanten een stuk hoger. Maar let op: als je ze eenmaal hebt aangesneden, moeten meloenen wel gekoeld en afgedekt worden bewaard.
Lees ook: Inspiratie voor het avondeten nodig? Dit zijn onze 6 favoriete foodies op Instagram
Aubergine Hetzelfde verhaal als bij de tomaten: als de aubergine onder tien graden Celsius komt, verandert de smaak én textuur van de groente. Extra tip: een aubergine kun je beter niet naast tomaten en bananen leggen, omdat er dan een natuurlijk gas verspreid dat de andere vruchten sneller laat rijpen (lees: rotten).
Jam en marmelade Deze producten bevatten vaak conserveermiddelen en suiker, waardoor ze goed houdbaar zijn buiten de koelkast. Zorg ervoor dat je niet met een vies mes in het potje gaat, want dan gaat het wel schimmelen.
Oude kaas Oude kaas ligt vaak al maanden - soms zelfs jaren - te rijpen op een plek buiten de koelkast, voordat het bij de kaasboer ligt. Het is dus onnodig om deze kaassoort in de koelkast te bewaren. Een plekje waar je geen last hebt van eventuele en stank en muizen volstaat prima. Let op: dit advies geldt niet voor die plakjes in het schap van de supermarkt.
Lees ook: Met dit low-effort schoonmaakrooster is je huis 365 dagen per jaar schoon
Honing Zet de honing in de kast bij het zoete beleg, want wanneer je honing in de koelkast ligt kan het gaan kristalliseren.
Sambal en ketchup Sambal mag je gerust in de koelkast bewaren, maar vaak hoeft dat niet. De meeste sambalsoorten zijn geconserveerd en hebben een lange houdbaarheid. Goed om te weten als je een overvolle koelkast hebt. Hetzelfde geldt overigens voor ketchup.
Brood Brood gekocht maar nog een paar sneetjes over? Stop het niet in de koelkast, want daar droogt het snel uit. Bewaar brood bij voorkeur in een broodtrommel of een plastic zak op een koele, droge plaats. Invriezen kan eventueel ook.
Batterijen Veel mensen bewaren hun batterijen in de koelkast, maar dat is meestal niet nodig en wordt zelfs afgeraden door fabrikanten. De meeste batterijen kun je het beste bewaren bij kamertemperatuur in een droge omgeving. Door kou kunnen de batterijen condensatie opbouwen, waardoor ze minder goed werken.
Sinaasappelen en citrusvruchten Hetzelfde liedje als bij de aubergine en tomaat: sinaasappelen en citrusvruchten behouden hun smaak door ze op kamertemperatuur te bewaren.
Augurken Een ongeopende pot augurken hoeft sowieso niet in de koelkast, maar zelfs geopend zijn augurken nog lange tijd houdbaar als ze niet gekoeld bewaard worden.
Chocolade Is het warm buiten? Ook dan wil je geen chocolade in de koelkast bewaren. Kou en vocht trekken makkelijk in chocolade, waardoor het een witte waas krijgt. Als het buiten standje sauna is, kun je dus beter geen chocola in huis halen. Helaas pindakaas. En nee, dat bewaar je ook niet in de koelkast.
delen
Redactie
@andcgramHet komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.