Gerum, hoest jouw kind ook zoveel? Dit zijn de symptomen van kinkhoest

Oh Baby!

Gerum, hoest jouw kind ook zoveel? Dit zijn de symptomen van kinkhoest

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 november 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

5 november 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Wordt je kind gek van het eindeloos hoesten en jij net zo goed, dan is het handig om even te checken of-ie geen kinkhoest te pakken heeft. Zou zomaar kunnen, want het aantal kinderen met kinkhoest nam vorige week opnieuw toe.

Hoewel het aantal kinderen met kinkhoest volgens het RIVM aan het dalen is, merken wij daar op dit moment nog bar weinig van. Hoestende kinderen in overvloed, als je het ons vraagt. Maar hoe weet je nou of 't kinkhoest of aanstelleritis is? We leggen het je uit.

Gevalletje kinkhoest Kinkhoest ontstaat door een bacterie, net als bij verkoudheid. Kinderen worden er eerst verkouden van en later krijgen ze de hoestklachten pas. Dat zijn vaak heftige hoestbuien, met van die blaffende hoesten als een zeehond, en veel slijm. En het beste van alles: kinkhoest is hartstikke besmettelijk. Vandaar dat waarschijnlijk heel de klas van je dreumes er last van heeft, want met één nies of hoest ben je er al. Jongeren en volwassenen hebben niet zo'n last van die heftige hoestbuien, dus dat scheelt. Wel kan de ellende, net als bij kinderen, zo'n twee tot vier maanden duren. Even checken Dat je kind na twee weken nog steeds niet gestopt is met hoesten, doet wellicht al wat alarmbellen rinkelen, maar check dan ook meteen de rest van de symptomen. Klachten van kinkhoest bij kinderen zijn: 

  • Heftige hoestbuien

  • Soms overgeven na zo'n hoestbui 

  • Benauwd zijn en blauw worden

  • Veel slijm ophoesten

  • Hoestbui eindigen met een lange inademing met een gierend geluid

  • Moe door de hoestbuien

Lees ook: Is het griep of nie? Zo herken je of je griep hebt (en welke)

Langs bij de huisarts  Een lichtpuntje: kinkhoest gaat vanzelf over. In bed blijven is niet nodig, zeggen huisartsen, maar neem wel even contact op als je kind al wekenlang aan het hoesten is. Wel zo verstandig om de diagnose te krijgen van een huisarts, in plaats van een online artikel met een rijtje symptomen. Ga ook even langs als het kind jonger is dan een jaar, een hart- of longziekte heeft, of als je meer dan 34 weken zwanger bent en nog geen prikken tegen kinkhoest hebt gekregen. Better safe than sorry.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Oh Baby!

Meer van deze auteur