Acry-laatmaarzitten: zorgeloos gelnagel lakken doe je zo

Beauty

Acry-laatmaarzitten: zorgeloos gelnagel lakken doe je zo

Amber de Wilde de Ligny
Door

Amber de Wilde de Ligny

Gepubliceerd op

3 februari 2025 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

3 februari 2025 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gelnagels, biab...iedereen die langer dan twee dagen wil genieten van een manicure kan niet zonder. Maar als je de horrorverhalen moet geloven, krijg je er gratis een allergie bij. Klopt dat? Ja en nee.

De boosdoener is vaak HEMA-acrylaat, een stof die jarenlang standaard in gelnagellak zat en waar je spontaan allergisch voor kunt worden. Resultaat? Jeukende klauwen en, nog erger, het kan ervoor zorgen dat je later geen kunstheup meer kunt verdragen (mocht je 'm nodig hebben). Het goede nieuws: met de juiste aanpak is deze nagelnachtmerrie een stuk minder reëel en kun je nog steeds zorgeloos shinen met je gelnagels. Dus, wil je lekker lakken zonder zorgen? Let dan even hierop. Waar gaat het mis? Acrylaat-allergieën ontstaan als de gel niet goed uithardt of in contact komt met je huid. Dit kan leiden tot roodheid, jeuk en in ernstige gevallen zelfs een blijvende allergie — lees: nooit meer gelnagels. Het oude HEMA-acrylaat was de grootste boosdoener en is inmiddels alleen nog toegestaan voor professionals, omdat zij weten hoe ze het moeten aanbrengen zonder huidcontact. Maar goed, inmiddels houden we er thuis ook een hobby-nagelstudio op na. Voor de huis-tuin-en-keuken-lakker bestaan er inmiddels genoeg HEMA-vrije formules, van merken als Pink Gellac en Gel in a Bottle. Zijn de lakjes helemaal acrylaat vrij? Dat niet. Ze bevatten vervangende acrylaten. Maar ook deze kunnen irritatie veroorzaken als je niet zorgvuldig werkt. Alle feiten op een rij Voor de scheikunde-nerds onder ons: het draait allemaal om de molecuulstructuur — hoe groter en minder reactief het molecuul, hoe kleiner de kans dat het je huid binnendringt en een reactie veroorzaakt. HEMA-vrije moleculen zijn doorgaans een stuk groter dan HEMA-moleculen en vormen dus een véél lager risico. Toch waarschuwen sommige berichten alsnog voor zo'n vervanger: Isobornyl Methacrylaat. Dit acrylaat zit ook in pleisters voor diabetici, en allergieën ontstaan daar meestal door langdurig huidcontact. Een gelmanicure blijft slechts seconden in aanraking met je huid— eigenlijk niet te vergelijken dus.

Lees ook: Zoeter dan zoet: strawberry milk manicure is dé nageltrend van 2025 Zo hou je het wél veilig Bottom line: probeer niet buiten de lijntjes te lakken, en hou het op je nagel. Komt de lak toch per ongeluk op je huid terecht? Geen paniek, haal het er gewoon zo snel mogelijk af, vóórdat je je handen onder de lamp zet. Want wat je ook doet: laat het niet uitharden! Daar zit het grootste risico. Kortom: een kwestie van een beetje slim lakken dus. Met deze nageltips kun je je er prima aan wagen. Do's:

  • Check het label:

    Kijk of er een Europees adres op staat; dit garandeert naleving van de EU-regels.

  • HEMA-vrij als gouden regel:

    Hiermee verlaag je direct het risico op een allergische reactie.

  • Volg altijd de gebruiksinstructies: Het lijkt een open deur, maar het maakt een wereld van verschil.

  • Draag een barrière: Als je zelf met gels werkt, kunnen nitril handschoenen helpen om huidcontact te minimaliseren. Latex handschoenen? Nope, ook die liggen allergietechnisch gevoelig.

  • Hydrateren als een pro: Sterke, gezonde nagels hebben minder kans op scheurtjes en breuken, en dus minder risico op blootstelling aan ongeharde gel. Smeer dus braaf met nagelolie en handcrème.

  • Werk zorgvuldig: Mors je gel op je huid? Meteen verwijderen met alcohol.

  • Gebruik een goede LED-lamp: Under-cured gel is dus de vijand van je nagelriemen. Don'ts

  • Goedkoop is duurkoop: Vermijd nagelproducten van onbetrouwbare websites buiten Europa. Die paar euro besparen kan je uiteindelijk duur komen te staan.

  • Geen gepeuter: Probeer de lak niet los te peuteren. En bijt geen nagels! Dat staat sowieso niet zo sjiek, en vergroot de kans dat gel onder je nagels kruipt.

  • Geen snelle wipe met aceton: Dit kan onuitgeharde gel alsnog op je huid verspreiden. Alcohol is beter.

delen
Amber de Wilde de Ligny

Amber (al 10 jaar 26) is gek op glitter, maar vindt het vervelend als het overal zit. Hamert op 'n goede skincare routine, maar haalt met redelijke tegenzin haar mascara er af. Houdt van roze kleding maar zit vaak in een zwart-wit periode en is een echte Ram, maar behalve de zon staan haar overige planeten in Steenbok.. en dat verklaart een hoop.

Meer lezen van Beauty

Meer van deze auteur