Beauty
Op zoek naar een nieuwe shampoo? Dan moet je deze ingrediënten sowieso vermijden
Gepubliceerd op
27 januari 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
27 januari 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Dat veel shampoomerken niet helemaal je van het zijn, weten we inmiddels. Iets met schadelijke en niet voedzame stoffen. Wel zo fijn om te weten welke ingrediënten je dan wél moet hebben.
Kun je met dit lijstje richting de Kruidvat. Jou pakken ze niet, die slechte shampoo's.
De ideale shampoo Het doel van een goede shampoo is simpel: een schone hoofdhuid, graag. De shampoo moet talg, zweet, dode huidcellen, stylingproducten en vuil verwijderen. En dan op een manier dat-ie ook je haren beschermt, voedt én laat glanzen. Het probleem met de gemiddelde shampoo is alleen dat ze dit allemaal wel beloven, maar niet alles nakomen. Al denk jij waarschijnlijk van wel, want de dag na het wassen glanzen je haren als een malle.
Laat je er daarentegen een kapper naar kijken, dan zullen zij zeggen dat je haren er alleen aan de buitenkant goed uit zien. Van binnenuit heeft die shampoo – we kijken naar jou, Andrélon – weinig positiefs gedaan. Doen ze slim, die shampoo-makers. Tot vandaag.
Lees ook: Minder vaak je haar wassen? Zo bouw je het af
Vermijd deze ingrediënten Want vanaf nu zijn die slechte shampoo's ons niet meer te slim af. Kopiëren en plakken naar onze notities, dat gaan we doen. Moeilijke woorden - maar wél goed voor galgje - incoming:
Laurylsulfaten Deze stof is (onder andere) wat je shampoo zo laat schuimen, waardoor jij denkt dat-ie zijn werk goed doet. Het klopt dat de reiniging goed is, maar tegelijkertijd zijn ze vaak te agressief voor je hoofdhuid. Daardoor worden alle natuurlijke oliën gestript, met droog en breekbaar haar tot gevolg. Voorbeelden van laurylsulfaten zijn sodium lauryl sulphate (SLS) en ammonium lauryl sulfate (ALES). Scannen die etiketten.
Sulfosuccinaten Een iets mildere versie zijn sulfossuccinaten. Deze stoffen worden aan shampoo toegevoegd tegen vet haar, maar zijn nog steeds te hard voor je haar en hoofdhuid. Krijg je weer die droge boel.
Schuimstoffen Om specifiek te zijn: cocamide dea en lauramide dea. Gaat je shampoo weer goed van schuimen, maar je haar gaat ervan irriteren en uitdrogen. En dat schuimen is de enige functie die de stof heeft, er is niks reinigends aan. Dus, bij deze: een schuimende shampoo zegt niks nada noppes over hoe goed een product is.
Siliconen Denk je dat de shampoo goed werkt, omdat je haar er zo van gaat glanzen? Dat kan ook gewoon komen door de siliconen in het product, en daarmee alles wat eindigt op -cone, -conol of -siloxane. Prima, die glans, maar siliconen kunnen zich opstapelen op het haar en de hoofdhuid. Je haar wordt zwaar en dof – en twee dagen later wil je het weer wassen. Zit je dan, in een vicieuze haarcirkel. Vermijd vooral dimethicone, die is het zwaarst van allemaal.
Minerale oliën Voorbeelden hiervan zijn paraffinum liquidum en petroleum. Wat ze doen: het ingrediënt legt een laag op je haar dat vocht vasthoudt. En dan krijg je weer dat siliconenverhaal. De boel stapelt op, je haar wordt zwaar en dof en om het eruit te krijgen heb je wél een goede shampoo nodig.
Lees ook: Hair you go: dit zijn de meest gemaakte fouten met shampoo
Bewaarmiddelen Logisch dat die erin zitten, wat dat houdt de boel houdbaar. Welke je wel wil ontwijken zijn de ouderwetse bewaarstoffen methylisothiazolinone, diazolidinyl urea, triethanolamine en quaternium 15. Vermijden die handel.
Alcohol Net zoals je lever er niet erg gelukkig van wordt, wordt je haar dat ook niet. Alcohol wordt in shampoo's gebruikt om de droogtijd van het haar in te korten. Klinkt handig, maar het droogt je haar uit en kan het doen pluizen. Niet alle soorten alcohol zijn slecht, dus zoek op het etiket alleen naar alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol.
Succes met je lijstje. En anders vraag je het gewoon even aan je kapper – scheelt jou weer tijd en moeite.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.