Beauty
Feiten en fabels over retinol: dit is hoe het echt zit
Gepubliceerd op
8 april 2024 om 13:00
Gepubliceerd op
8 april 2024 om 13:00
De skincare hypes vliegen je om de oren, maar er is er één die overal boven uitstijgt. Retinol. Hét middel dat huidveroudering zou tegengaan. Maar met al die hypes, zo ook een heleboel fabels die rondgaan over de vitamine. Voor eens en voor altijd: dít is hoe het echt zit.
Eerst wat achtergrondinformatie. Retinol, een vorm van vitamine A, is een belangrijke voedingsstof die celvernieuwing en de productie van collageen en elastine stimuleert. Dat zijn twee vezels die zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Heb je ook al van nature, maar die produceren niet voor eeuwig genoeg. Vandaar die huidveroudering. Surprise: retinol kan je daar een handje mee helpen. We beginnen de hype te snappen. Goed, die feiten versus fabels.
1. Gebruik retinol vóór je 25ste levensjaar, dan ben je nog op tijd Wanneer de eerste tekenen van huidveroudering ontstaan, zijn het vaak lijntjes in het gezicht, rimpels en pigmentvlekken. Niks mis mee, maar op TikTok wordt geroepen dat je die al voor moet zijn: hoe eerder je begint, hoe beter. Net als met botox en fillers, toch? Niet dus. 'Vanaf het 25ste levensjaar neemt de aanmaak van collageen en elastine pas af,' legt huidtherapeut Hetty Notebomer, eigenaresse van Skin Project Instituut in Amsterdam, uit. 'Dan kan retinol gebruikt worden, als extraatje voor je huid.' Volgens haar is het een 'wondermiddel voor anti-aging', maar dus wel pas vanaf midden twintig.
Lees ook: Opgelet: deze TikTok beautytrend is wel heel verleidelijk 2. Je huid wordt eerst slechter van retinol, voordat het beter wordt Dat kan. Lijkt alarmerend, maar is normaal. 'Je huid moet er echt aan wennen,' zegt Hetty. 'Retinol is een molecuul dat in de huid gaat en de celdeling stimuleert, dus in het begin kan je huid er rood door worden, gaan schilferen of een beetje gaan vervellen.' Daarom wordt er overal ook zo gehamerd op het juiste gebruik van retinol. 'Start met één of twee keer in de week. Als je huid eraan gewend raakt, kan je het langzaam opbouwen.' En verder: 'Ik adviseer altijd het gebruik van één pompje, ter grootte van een erwt, altijd op een droge huid en altijd in de avond.' Duidelijk.
3. Je huid wordt er lui van Zo'n fabel die iedereen meteen geloofd, maar waar niks van waar is. 'Er is geen bewijs dat de huid lui of ineffectief zou kunnen worden door het gebruik van retinol,' zegt Hetty. 'Wat wél zou kunnen is de huid over stimuleren.' Dat gebeurt als je het te snel en te vaak gebruikt, zonder op te bouwen, met een geïrriteerde, rode huid tot gevolg.
4. Je mag het middel zomaar gebruiken, zonder advies van een expert Hier is de huidtherapeut duidelijk over: nee. Juist door die bijwerkingen. 'Retinol is best wel heftig voor je huid. Óók als je over de 25 bent. Smeer je te veel, dan kan het je huid meer kapot dan beter maken.' Toch raadt Hetty het gebruik van retinol wel aan, omdat producten met zuren wel echt de producten zijn die daadwerkelijk huidvernieuwing stimuleren. 'Ik sta er achter om goede producten voor je huid te gebruiken – maar dan wél op aanraden van een expert.' 5. Gebruik je retinol, dan mag je niet meer direct in de zon Niet meer direct in de zon is wat overdreven. 'Ik zeg altijd: verstandig zonnen,' aldus de Amsterdamse huidtherapeut. Retinol werkt in op de bovenste huidlaag, waardoor de huid dunner wordt. 'Door blootstelling aan UV-straling kan de huid UV-schade oplopen, en dat willen we niet.' Om dat te voorkomen moet je – als je retinol gebruikt, maar eigenlijk ook als je dat niet doet – altijd zonnebrandcrème smeren. 'Minimaal factor 30, en dus niet meer direct met je gezicht in de zomerzon.' Lees ook: Drink jij veel koffie? Zo blijven je tanden mooi wit
6. Retinol is hét middel tegen fijne lijntjes en rimpels Hype of niet, de huidtherapeut is er duidelijk over: 'Retinol is effectief bewezen op huidveroudering verschijnselen. Het is echt een crème die goed werkt voor lijntjes en anti-aging.' Het is alleen niet iets wat zomaar te smeren valt. Check effe bij jezelf: ben ik boven de 25, niet zwanger en smeer ik elke dag SPF? Ga dan lekker je gang met het middeltje. Haak wel even een huidtherapeut of arts aan, voordat je je eigen huid de verdoemenis in helpt. Dat is het nou ook weer niet waard.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.