Beauty
Zo deal je het beste met pijnlijke ingegroeide haartjes
Gepubliceerd op
28 september 2024 om 14:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
28 september 2024 om 14:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Het kan zo lekker zijn: na een uitgebreide douche, inclusief haarmasker en een nodige scheerbeurt, met gladde spillebenen en zachte flamoes het bed in duiken. Ah, it’s giving dolphin. Maar dat geluk is vaak van korte duur, want voor je het weet komt elke scheerders grootste vijand opzetten: ingegroeide haartjes.
Ja, je kent ze wel. Die kleine, rode, schrijnende of jeukende bultjes die na het scheren verschijnen. Hoe kom je daar in vredesnaam vanaf?
Lees ook: Flinke flater: 'Ik heb jaren rondgelopen met rode bulten van deze top'
De mol onder de haren Ingegroeide haartjes zijn eigenlijk een soort molletjes onder je huid. Ze laten zich niet aan de oppervlakte zien, maar groeien - vaak na het scheren of harsen - terug onder de oppervlakte. Deze haartjes raken gevangen, wat kan irriteren, jeuken en zorgen voor bultjes, rode vlekken en whiteheads.
Volkomen normaal trouwens, wel 62 (!) procent van de mensen heeft er last van na het scheren. Ze komen vooral veel voor bij mensen met krullend haar. Dus als je dacht dat die prachtige krullenbollen het al zwaar genoeg hadden met hun eindeloze haircare routines en torenhoge krullenkapper-rekeningen, komt dit er ook nog bij.
Voorkomen is beter dan genezen De belangrijkste vraag eerst: hoe voorkom je ingegroeide haartjes? Pak het probleem bij de (haar)wortel aan:
1. Exfoliëren Allereerst is exfoliëren key. Dit betekent simpelweg het verwijderen van dode huidcellen. Veel dode huidcellen vergroten de kans op ingroeiende haartjes. Je huid doet dit al zelf, maar soms heeft het wat hulp nodig.
Exfoliëren kan op twee manieren: fysiek of chemisch. Een scrub is een fysiek voorbeeld. Chemische exfolianten, zoals AHA's (alphahydroxyzuren) en BHA's (betahydroxyzuren), lossen de 'lijm' tussen dode huidcellen op. Probeer dit eens per week te doen.
2. Body brushing Body brushing is een traditionele massagetechniek op de droge huid. Het stimuleert je lymfestelsel en bloedcirculatie, kan cellulitis verminderen en geeft je meer energie. Een snelle scrubbeurt vóór elke douche bevordert celvernieuwing, wat verstopte poriën vermindert. Zorg echter dat je niet borstelt en scrubt tegelijkertijd.
3. Scherp scheermesje Je scheermes moet als boter over je huid glijden. Als dat niet het geval is, is het tijd om het mesje te vervangen. Probeer niet te veel druk uit te oefenen tijdens het scheren. Door een klein beetje stoppels achter te laten, voorkom je dat haartjes de verkeerde kant op groeien.
Lees ook: Scheer jij je foef? Dan wil je dit even lezen
Fluitje van een cent Mocht je nu ongeduldig thuis zitten en denken: Al dat geneuzel over voorkomen… Maar hoe deal ik met die bultjes die ik toch al heb? Geen zorgen, we hebben ook voor jou een paar snelle oplossingen:
1. Epileer bewust Met een pincet losgaan op ingegroeide haartjes is niet ideaal, maar als je het toch doet, doe het dan goed. Gebruik een speciaal ontworpen pincet en haal alleen de haartjes eruit die je kunt zien. Vooraf een warm kompres op het gebied leggen kan jeuk verminderen. Vergeet niet je pincet te steriliseren met alcohol.
2. Verzachten Laat dat pincet meestal maar liggen. Gebruik in plaats daarvan een ingrown spot treatment om het vastzittende haar los te maken en de roodheid te kalmeren.
3. Strakke kleding? No thanks Strakke kleding is een no-go voor ingegroeide haartjes. Vermijd materialen zoals lycra of latex die wrijving veroorzaken en een zweterige omgeving creëren waar haartjes niet van houden.
4. Genees de huid Na het succesvol verwijderen van ingegroeide haartjes, maak je het gebied schoon en behandel je het met een vochtinbrengende crème met verzachtende ingrediënten zoals havermout, cica en ceramiden.
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).