Amber kapt haar eigen hout en slacht haar eigen kippen: 'We komen bijna nooit in de supermarkt'

Body & Mind

Amber kapt haar eigen hout en slacht haar eigen kippen: 'We komen bijna nooit in de supermarkt'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

27 september 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interview Kim Palmaccio, fotografie Liz van Campenhout

Gepubliceerd op

27 september 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interview Kim Palmaccio, fotografie Liz van Campenhout

Van koopjesjagen en house sitten tot een vriezer vol zelfverbouwde groenten, fruit en zelf geslacht vlees: de zes mensen die we voor &C's oktobernummer 'Op je Monnie' spraken, weten op creatieve wijze een hoop geld te besparen. Amber Zandberg-Banis werkt mee in het bedrijf van haar man in tuinhouthandel. Met hun drie kinderen leven ze al vijf jaar zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk.

Amber (27): 'We hebben een fruit-, kruiden- en moestuin waar we bijna alles verbouwen. Pruimen, kersen, bessen, aardbeien, pepers, tomaten, bloemkool, paprika, salie, peterselie, rozemarijn, bieslook: alles wat in Nederland kan groeien, groeit bij ons in de tuin. We komen nauwelijks nog in de supermarkt, alleen voor luiers, aluminiumfolie, wc-papier, dat soort dingen. Als de oogst mislukt, gaan we naar een groothandel en slaan we grote voorraden in. Het scheelt geld, want de prijzen in de supermarkt rijzen de pan uit. Ik kom ook niet meer in de verleiding om dingen die ik toevallig zie in mijn mandje te stoppen. 

We hebben ook een stuk bos waar we hout kappen voor brandhout om onze twee huizen, de werkplaats, winkel en het kantoor te verwarmen. In onze tuin houden we kippen, kalkoenen en varkens. Alle dieren dienen een doel: voor eieren en vlees. De kippen slachten we één keer per jaar zelf in de tuin. Vroeger was thuisslachten normaal. Twee generaties later zijn we veel verder van de natuur komen te staan. Ik wil mijn kinderen meegeven dat je moeite moet doen voor voedsel. Varkens zelf slachten mag niet in Nederland, dus dat laten we doen door een slager. We doen ongeveer een jaar met ons vlees. Dat zijn ongeveer veertig vogels en twee varkens. Als het op is, is het op. Dan wachten we tot de volgende slacht. Alleen rundvlees kopen we, bij de biologische en regeneratieve boer. We hebben al vijf jaar geen vlees meer uit de winkel gekocht. We vinden het belangrijk om lokaal te kopen, lokaler dan je eigen tuin kan niet.

Lees ook: House sitters Lianne en Thom bespaarden zo'n vijftienduizend euro: 'Vaak sliepen we in kasten'

Voorheen hield ik in een Excel-sheet precies bij hoeveel geld we ermee bespaarden. Inmiddels hebben we drie jonge kinderen, dus daar heb ik geen tijd meer voor. Als je de uren meerekent die we kwijt zijn aan onze tuin en dieren, zijn we niet goedkoper uit. Maar op de lange termijn wel. Neem kruiden. Die zijn in de winkel best duur. Een zakje zaad is twee euro. Per zaadje krijg ik één stengel, ongeveer vijfhonderd stengels per zakje. Daar krijg ik veel meer kruiden uit dan de verse bossen of potjes uit de supermarkt. Hetzelfde geldt voor eieren: een doos met tien biologische eieren is in de supermarkt minimaal vier euro. Hier thuis eten we veel eieren, iets van tien per dag. We hebben nu vijfentwintig kippen, die leggen allemaal ongeveer één ei per dag. Omdat we delen met ons personeel houden we vaak net genoeg over. Soms verkoop ik ook een doosje aan kennissen, of ze krijgen het gratis mee. 

Onze levensstijl is niet alleen duurzamer, hij voelt ook beter en gezonder. De kippen lopen rond in de tuin, zitten niet in krappe stallen waar ze alleen brok krijgen, het ei ziet er beter uit en smaakt lekkerder. Net als het vlees en de groenten. We hebben het privilege dat we de ruimte en tijd hebben om dit te doen, maar het kan ook op kleine schaal: een bessenstruik in plaats van bloemen in je tuin of op je balkon. Het liefst zouden we ook koeien houden, maar daarvoor hebben we nog meer ruimte nodig. We zitten stiekem te azen op het land van de buren. Ik hoop dat ze het ooit willen verkopen.'

Benieuwd naar meer verhalen van mensen die op een creatieve manier een hoop geld besparen? Je vindt ze in &C's oktobernummer 'Op je Monnie', of bestel 'm online:

Scoor hier &C's oktobernummer!

Losse edities #10 'Op je monnie'
7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur