Geen zin om te sporten? No worries, alleen al kíjken naar sport blijkt je welzijn te verbeteren

Body & Mind

Geen zin om te sporten? No worries, alleen al kíjken naar sport blijkt je welzijn te verbeteren

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

9 augustus 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

9 augustus 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

De resultaten van een nieuw onderzoek zijn geweldig nieuws voor iedereen die regelmatig moeite heeft zichzelf naar de sportschool of -vereniging te slepen.

Sporten is goed voor je. Zo ver zijn we. Je krijgt er een betere conditie en meer spierkracht van, het is goed voor je hart en bloedvaten, je gaat er beter van slapen, je hebt minder stress, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar daadwerkelijk iets doen met die wetenschap? Dat blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet ben je twee maanden verder, voel je je schuldig en vraag je je ernstig af waarom je al die sportschoolkosten eigenlijk betaalt. Lees ook: Deze primer droeg Simone Biles tijdens de Olympische Spelen

Grijs spul Dat laatste blijft een goede vraag, maar aan dat schuldgevoel valt wat te doen. Alleen naar sport kijken - je weet wel, inclusief juichen, 'ah'-geroep en zenuwen - is namelijk ook al goed voor je welzijn, blijkt uit een nieuw onderzoek. Het zou geluksgevoelens stimuleren en, nog interessanter, geleidelijk je hersenstructuren kunnen veranderen en de grijze stof in je hersenen laten toenemen. Grijze wattes? De grijze stof - grey matter in het Engels - is de buitenste laag van je hersenen en een van de twee weefsels in je zenuwstelsel die informatie verwerkt. Je gebruikt grijze stof onder andere om te voelen, leren, praten, bewegen en te herkennen. Belangrijk spul dus. Het onderzoek Het onderzoek, uitgevoerd door een team van de Japanse Waseda University, bestaat uit drie studies met in totaal 20.200 (Japanse) deelnemers. Er kwamen verschillende methoden aan te pas, waaronder hersenscans, zelfrapportage en bestaande data analyseren. De eerste twee studies bevestigden niet alleen dat het kijken van sporten gelinkt kon worden aan een verbeterd welzijn, ze gaven ook nog eens informatie over welke sport je het beste kon kijken. Zo levert een populaire sport als basketbal blijkbaar meer geluk op dan een minder populaire sport als golf. De derde studie was degene waar informatie over de grijze stof naar boven kwam. Onderzoekers volgden de hersenactiviteit van deelnemers terwijl ze sport keken en zagen inderdaad een hogere hoeveelheid grijze stof, specifiek in het beloningssysteem van de hersenen. Aan de hand daarvan concludeerden ze: op de lange termijn zou dat weleens tot structurele veranderingen kunnen zorgen, die dan weer voor nóg meer geluk zorgen. Lees ook: Zo voorkom je beschadigde borsten tijdens het sporten Kleine kanttekening Het onderzoek werd wel uitgevoerd op mensen die regelmatig sport kijken en als sportfans bestempeld kunnen worden. Beland je dus heel af en toe voor een televisiescherm met sport erop? Dan heb je - het zal je verbazen - niet meteen een ander brein. Moraal van het verhaal Genoeg academisch geklets, want de boodschap is duidelijk: sport kijken is goed voor je. Oké oké, het doet misschien niet zoveel voor je conditie, spierkracht, hart, bloedvaten of nachtrust en een spannende wedstrijd levert je waarschijnlijk eerder méér stress op, maar dat schuldgevoel? Dat is wel een tikje minder. Kom maar door met die Olympische Spelen.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen