Gaat de klok nou vooruit of achteruit? Met deze ezelsbruggetjes vergeet je het nooit meer

Body & Mind

Gaat de klok nou vooruit of achteruit? Met deze ezelsbruggetjes vergeet je het nooit meer

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

26 oktober 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

26 oktober 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

De winter is officieel in aantocht. Waar we een maand geleden nog wakker werden met zonsopkomst, is het nu pikdonker als we opstaan. De dagen worden steeds korter, en dit weekend komt er nog een schepje bovenop: de wintertijd gaat zondag in. Maar, eh, gaat de klok dan vooruit of achteruit?

Oftewel: kunnen we dan een uurtje korter of langer slapen? Elk jaar vergeten we weer hoe het zit. Dat is leuk als het meevalt, dan kun je onverwachts een uur langer slapen, maar minder als het tegenvalt. Moet je de week beginnen met nóg minder slaap. Die ellende stopt vandaag, dankzij deze geheugensteuntjes.

Oplossing van de eeuw: ezelsbruggetjes Ezelsbruggetjes hebben ons ver gebracht in het leven. Denk aan tvtas voor de Waddeneilanden en 't kofschip voor werkwoorden in de verleden tijd. Maar je hebt ze ook voor de volgorde van de planeten, het aantal dagen in de maand én voor de zomer- en wintertijd. Die laatste soort ga jij vanaf vandaag altijd gebruiken. Komt-ie.

1. In het voorjaar gaat de klok een uurtje vóóruit.

2. Je wint-er-tijd mee in de wintertijd: de klok gaat achteruit.

3. In de winter zijn de dagen korter, er is minder tijd, dus de klok gaat achteruit. In de zomer zijn de dagen lang, er is meer tijd, dus de klok gaat vooruit.

Lees ook: Rise and shine: wanneer is het écht te vroeg om op te staan voor een gezond ochtendritueel?

4. Korte broeken? Korter slapen. Lange broeken? Langer slapen.

5. Gaat het weer achteruit? Dan de klok ook.

6. Herfst is in het Engels fall: de klok valt achteruit. Lente is spring: de klok springt vooruit.

Zomertijd, wintertijd en de klok Voor als het nog niet duidelijk genoeg was: in de winter gaat de klok achteruit, en in de zomer gaat-ie vooruit. Dus om je vraag te beantwoorden: dit weekend slapen we een uurtje korter. Bereid je maar vast voor.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur