Body & Mind
Mind-blowing: bestaat er écht een pil tegen liefdesverdriet?
Gepubliceerd op
25 januari 2025 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
25 januari 2025 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Liefdesverdriet: we kennen het helaas allemaal. Je hart voelt aan als een gebarsten vaas, en je hoofd lijkt een warboel van emoties. Bestond er maar een magische pil die deze pijn kan verzachten...
Oké, knijp jezelf even om te checken of je niet in een sciencefictionfilm bent beland. Gedaan? Mooi, de realiteit lacht ons namelijk rooskleurig tegemoet.
Paracetamol tegen een gebroken hart Recent onderzoek suggereert dat paracetamol, je alledaagse pijnstiller, meer kan doen dan alleen fysieke pijn verlichten. In de podcast Brainwash legt Neurobioloog Brankele Frank uit dat onze hersenen de emotionele pijn en fysieke pijn op vergelijkbare manieren verwerken. Wanneer je liefdesverdriet hebt en je je hersenen onder een scan legt, lichten dezelfde gebieden op als bij fysieke pijn. Dus, in theorie: als paracetamol helpt bij fysieke pijn, zou het ook kunnen helpen bij emotionele pijn. Het is niet zo dat je dan helemaal geen liefdesverdriet meer hebt, maar het kan er wel degelijk voor zorgen dat de 'edge' er even vanaf genomen wordt.
Placebo Mind-blowing toch? Nog zo'n reminder dat liefdesverdriet niet in je hart, maar in je hoofd zit, is het placebo-effect wanneer je een pil tegen de pijn slikt. Onderzoekers van de Universiteit van Colorado ontdekten dat de pijn van een gebroken hart minder wordt als je denkt dat je er iets aan doet. In hun studie kregen deelnemers een neusspray; de helft werd verteld dat het een middel tegen de pijn was, de andere helft kreeg geen specifieke informatie. Degenen die dachten dat ze een 'anti-liefdesverdriet-neusspray' hadden gekregen, rapporteerden een significante afname in pijnintensiteit. Dit toont aan hoe krachtig onze verwachtingen kunnen zijn bij het ervaren van pijn.
Lees ook: Gebroken hart? Zó lang duurt het dus om over je ex heen te komen Propranolol Is je hart zo zwaar dat er volgens jou zelfs geen paracetamolletje tegenop kan? Dan is er nog propranolol, een bètablokker die normaal gesproken wordt gebruikt bij een te hoge bloeddruk. Dr. Alain Brunet uit Montreal ontwikkelde een methode waarbij patiënten een uur voor een therapiesessie propranolol innamen. Tijdens de sessie schreven ze hun traumatische ervaring op en lazen deze voor. Het idee was dat de emotionele lading van de herinnering verminderde, waardoor de pijn van liefdesverdriet afnam. Beetje verlichting Goed, een magische pil die al je luduvudu helemaal wegneemt? Die bestaat nog steeds niet. Emotionele pijn is complex en persoonlijk. Het gebruik van middelen zoals paracetamol of propranolol kan de scherpe randjes eraf halen, maar het rouwproces en de verwerking blijven bestaan. Tja, en uiteindelijk blijft tijd de grootste heler. Voor je het weet, schiet Cupido weer raak.
delen
Amber de Wilde de Ligny
InstagramAmber (al 10 jaar 26) is gek op glitter, maar vindt het vervelend als het overal zit. Hamert op 'n goede skincare routine, maar haalt met redelijke tegenzin haar mascara er af. Houdt van roze kleding maar zit vaak in een zwart-wit periode en is een echte Ram, maar behalve de zon staan haar overige planeten in Steenbok.. en dat verklaart een hoop.