Weten of je vruchtbaar bent? Check dan deze drie dingen bij jezelf

Body & Mind

Weten of je vruchtbaar bent? Check dan deze drie dingen bij jezelf

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 november 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 november 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

We know the drill: op de dagen voorafgaand en rond je ovulatie ben je vruchtbaar, en als je ongesteld bent is de kans dat je zwanger wordt vrij onwaarschijnlijk. Best een duidelijk gegeven van Moeder Natuur, maar om daar nou een heel kind op te gokken is ook wat. Risico van het vak, kun je denken, maar wij checken liever dubbel - en dat doe je zo.

Je weet ten slotte ook niet altijd wanneer je eisprong plaatsvindt, hoe lang je menstruatiecyclus is of dat je eicel deze maand misschien dacht: weet je wat, ik hou m'n deuren wat langer open. Checken die handel, dus.

Lees ook: Tindertrauma: 'Je lijkt op mijn zus,' zei Jets date na de seks

Vruchtbaar of niet Een menstruatiecyclus met verschillende fases, hormonen en innerlijke 'seizoenen' is niet het enige waaraan vrouwen kunnen merken of ze vruchtbaar zijn of niet. Er zijn meerdere lichamelijke dingen die je even kunt controleren, en omdat ons dit nooit is verteld tijdens de biologielessen op de middelbare school, doen wij het nu:

1. Baarmoedermond-check Ons lichaam kan een mens bouwen from scratch (en ogen maken, hallo!!!), dus we zouden eigenlijk niet verbaasd moeten zijn dat je ook aan je lichaam kunt voelen wanneer je vruchtbaar bent. De stand en de positie van je baarmoedermond vertelt daar namelijk alles over, en dat kun je gewoon bij jezelf voelen. Ga met je wijs- of middelvinger je vagina in totdat je de baarmoedermond voelt. Als je niet vruchtbaar bent, kom je 'm al aardig snel tegen en voelt-ie hard en gesloten aan. Een beetje als het puntje van je neus. Als je 'm hebt gevonden, snap je wat we bedoelen.

Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Sinds de bevalling kom ik vaker klaar'

Ben je vruchtbaar, dan verschuift de positie van de baarmoedermond wat naar boven en voelt-ie zacht en open. Ook zal er steeds meer slijm omheen zitten, zodat het sperma in leven kan worden gehouden en makkelijk naar de eicel wordt geleid. Als het sperma niet welkom is, zal je lichaam dat laten merken met de gesloten en harde baarmoedermond. De tent is dicht, joe!

2. Afscheiding coderen Niet alleen je baarmoedermond spreekt boekdelen, dat doe je afscheiding ook. Via vaginale afscheiding laat je lichaam van alles aan je weten. Of je een soa hebt, of je pH-waardes in de war zijn, of je bijna ongesteld wordt én bovendien of je vruchtbaar bent of niet. Datzelfde slijm wat zich om je baarmoedermond verzamelt moet tenslotte ergens geleegd worden. Hoe afscheiding eruit hoort te zien als je vruchtbaar bent? Als doorzichtig en glibberig slijm. Wanneer je het tussen twee vingers pakt, zul je zien dat je er draadjes van kan trekken. Het is het slijm waar sperma het meest gelukkig van wordt, en wat soms zoveel kan zijn dat je nat bent tussen je benen. Da's niet gek, want rondom je ovulatie zal je simpelweg meer afscheiding produceren en zal je vagina natter aanvoelen. Je lichaam wil gewoon dat je van bil gaat, dat is alles. Na de eisprong verandert het slijm weer snel in een dikkere substantie, dus houd de boel goed in de gaten.

3. Temperatuur meten Als je geen anticonceptie gebruikt, heb je vast al eens gehoord van de basale lichaamstemperatuur, of de BLT-methode. Hierbij meet je je basale lichaamstemperatuur om erachter te komen of je vruchtbaar bent of niet, want tijdens de eisprong is hier gedurende drie dagen een toename van ongeveer 0,2 - 0,6 °C in te zien. Deze blijkt vaak verhoogd tot je volgende menstruatie aanbelt en er een nieuwe cyclus begint. Lees ook: Je perimenopauze? Dit zijn signalen dat je er middenin zit

Deze methode zul je niet meteen onder de knie hebben, maar na een tijdje kan het een handige manier zijn om het patroon in je vruchtbare dagen te herkennen. Let er wel op dat-ie niet altijd heel betrouwbaar is, omdat een stijging in je basale lichaamstemperatuur wellicht ook kan komen door verminderde weerstand of andere factoren.

Wat je conclusie ook is: niemand heeft ooit spijt gehad om wél een condoom te gebruiken. Better safe than sorry. Succes d'r mee.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen