Janneke dacht dat haar retraites op Bali een gat in de markt waren, maar bleef achter met een schuld van tienduizend euro

Body & Mind

Janneke dacht dat haar retraites op Bali een gat in de markt waren, maar bleef achter met een schuld van tienduizend euro

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 augustus 2023 om 18:00

Gepubliceerd op

25 augustus 2023 om 18:00

Janneke Dijkhuis (39) dacht dat haar retraites op Bali een gat in de markt waren, maar bleef achter met een schuld van tienduizend euro.

'In 2012 liet ik alles in Nederland achter me en volgde ik mijn hart: ik emigreerde naar Bali. Daar in Zuidoost-Azië ontdekte ik mijn liefde voor zeilen: met een zeilboot stak ik de Indische Oceaan over, van Maleisië naar Zuid-Afrika en vervolgens de Atlantische Oceaan over om daarna weer terug te keren naar Bali. Het smaakte naar meer, ik had een nieuwe droom: de wereld rondzeilen met mijn eigen boot.

Om dat te kunnen bekostigen, moest ik met een masterplan komen. Een eigen bedrijf, dacht ik. Ik berekende dat ik 250.000 euro nodig had om een zeilboot te kunnen kopen en onderhouden. Het plan was om de rest van het geld voor me te laten werken via crypto en beleggingen. Met een business-coach stelde ik een plan op. Ik onderzocht waar mijn passies en ervaring samenkwamen en waar vraag naar was op de markt. Retraites waren populair. Op Bali was op dat moment een wildgroei aan coaches en de retraite-ondernemingen schoten als paddenstoelen uit de grond. Ik was zelf ook weleens op retraite geweest. Toen ik net naar Bali was verhuisd, voelde ik veel onvrede over mijn leven en mezelf en deed ik veel aan persoonlijke ontwikkeling. Door mijn werk in het toerisme, kende ik het eiland op mijn duimpje en dacht ik dat soloretraites – vijfdaagse trips voor soloreizigers gericht op zelfontwikkeling – organiseren een goed plan zou zijn. Ik stond al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zette een marketingstrategie op en de eerste aanmeldingen stroomden al snel binnen. De retraites waren een succes. Ik geloofde volledig in mijn business en vroeg een starterslening van tienduizend euro aan.

In het begin organiseerde ik de retraites vanuit mijn eigen naam, later veranderde ik de naam van het bedrijf in Mindful Surprises. Ik investeerde flink: een rebranding met een nieuw logo, website en huisstijl – ik huurde er verschillende mensen voor in, de markt was nou eenmaal booming en ik zou het geld later allemaal terugverdienen.

Het plan was om het concept ook uit te rollen in delen van Europa: Griekenland, Mallorca en Portugal. Dat leken me uitstekende locaties voor retraites. Ik boekte een vliegticket via Nederland om de locaties te bekijken, maar aangekomen in Nederland zat de wereld op slot. Corona, lockdown, de hele reisbranche lag op z’n gat. In het begin dacht ik nog dat het wel zou overwaaien, maar in het najaar van 2020 gooide ik het bijltje erbij neer. Het hele ondernemersavontuur vroeg veel van me en ik ging er op andere vlakken in m’n leven aan onderdoor, zoals mijn gezondheid en de liefde. Ik stopte met de business en moest mijn volledige lening terugbetalen, iets wat niet meteen lukte. Inmiddels betaal ik een maandelijkse aflossing van 311,07 euro. Over precies een jaar heb ik alles afgelost. Ik zie het als leergeld en een leermoment: voortaan zet ik andere dingen ook op de eerste plek, zoals mezelf.’

&C's septembernummer is nu verkrijgbaar

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen