Bloed eerlijk á la gen Z je menstruatie online knallen: hartstikke goed of liever niet?

Body & Mind

Bloed eerlijk á la gen Z je menstruatie online knallen: hartstikke goed of liever niet?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 mei 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Tara Stokdijk, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 mei 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Tara Stokdijk, fotografie Tom ten Seldam

Formule 1, belastingaangifte, Albert Verlinde, menstruatiebloed: zomaar wat onderwerpen waar Tara Stokdijk niet vreselijk graag over praat. Toch heeft ze onlangs besloten spraakzamer te worden over een van die topics, en nee, het is niet Albert Verlinde. In &C's juninummer 'Luxepoezen' onderzocht Tara het taboe rondom menstruatiebloed, en je leest hier een preview.

Het was een rustige donderdagmiddag op de redactie. De lucht was grauw, de algehele energie laag en de dag kabbelde voorbij. Toen ik na een toiletbezoekje terug naar mijn bureau slofte, zag ik dat er iets was veranderd. De blikken van mijn collega's stonden anders. Fel. Ze waren druk met elkaar in discussie. 'Waar gaat het over?' vroeg ik met de gretigheid van een aasgier op een kadaver. Ik hou wel van een beetje rumoer. Het bleek om een foto te gaan. Actrice Pip Pellens had een foto van een bebloed inlegkruisje op Instagram gepost.

Daar waren mijn collega's – allemaal vrouw – druk over in gesprek geraakt. Ik bekeek de foto en vormde binnen één nanoseconde mijn mening. 'Waarom zou je dit online zetten? Van mij hoeft dat niet,' zei ik. Mijn collega's knikten hevig. Alleen de stagiair, negentien lentes jong, was het niet met mij eens: 'Waarom niet? Dit is toch normaal? Het hoort bij het leven,' zei ze. 'Ja, poep ook, maar ik post toch ook geen foto van mijn drol op Instagram?' Ik besefte de zwakte van mijn tegenargument nog voor ik de woorden mijn strot uit had.

'Vanuit feministisch oogpunt vind ik het goed,' besloot ze. Ze straalde kracht en jeugdigheid uit, als een vleesgeworden frisse wind. Ik voelde me opeens heel erg in de hoek van een ouwe tak gedrukt. 'Ja, oké, misschien wel,' mompelde ik.

Lees ook: Ben jij nooit ziek? Zou zomaar eens met de grootte van je billen te maken kunnen hebben

Doorlekvlek Het onderwerp liet me niet meer los. Ben ik een ouwe tak? En niet feministisch genoeg als het op menstruatie aankomt? Als je je afvraagt hoe the kids these days over zaken denken, kun je natuurlijk maar een ding doen: je tot TikTok wenden. De hashtag #period levert daar maar liefst één miljoen hits op. Ik bekeek ze bijna alle één miljoen en concludeerde: er gebeurt daar een hoop. Er is een hele wereld aan eerlijke posts over menstruatie en Gen Z domineert. Ze praten erover alsof ze praten over hun favoriete televisieserie. Ze vertellen in geuren en kleuren over the good, the bad and the ugly van ongesteldheid. En er is beeld. Geen keurig gestileerd beeld, maar rauw beeld.

Ik heb het allemaal gezien, daar op dat TikTok: van tamponstash tot doorlekvlek. Ook stuitte ik op een heuse 'movement', namelijk de freebleeding movement. Hierbij gebruiken tiktokkers geen tampons, maandverband of andere producten als ze ongesteld zijn, ze laten het bloed gewoon lopen. En daar doen ze uitgebreid verslag van. Het zijn mensen met wie ik hoogstens een jaar of tien scheel, maar met wie ik tien lichtjaren (dat is 94,6 biljoen kilometer) scheel als het gaat om openheid over menstruatie. Hoe kan dat?

'Millennials zijn van het perfecte plaatje. Zij schetsen op social media graag een mooier beeld dan de werkelijkheid.' Aan het woord is Gen Z-expert Daniëlle Schreurs. Ik ben een millennial en kan weinig tegen deze uitspraak inbrengen, al is dit kenmerk natuurlijk niet heel fraai. 'Gen Z laat een rauwer en eerlijker beeld zien.' Schreurs denkt dat dit te maken heeft met de tijd waarin gen Z'ers opgroeien: 'Oorlogen, klimaatproblematiek: er speelt natuurlijk van alles in de wereld. Dat zie je terug in hoe mensen zich uiten, het voelt dan niet meer goed om een plaatje van een perfect leven te schetsen. Gen Z laat zien dat het ook weleens slecht gaat. Zo is deze generatie heel openhartig over thema's als mentale gezondheid.'

Lees ook: Seks tijdens je menstruatie? Kan gewoon: wij helpen je een handje op weg

Volgens Schreurs speelt opvoeding ook een belangrijke rol als het gaat om de verschillen tussen millennials en gen Z'ers: 'Jongeren worden tegenwoordig heel anders opgevoed dan dertig jaar geleden. Het gaat er veel democratischer aan toe in een gezin. Er is minder autoriteit, meer gelijkwaardigheid en er wordt meer besproken. Gen Z heeft van huis uit geleerd om opener te zijn en emoties niet weg te drukken.'

Doodnormaal bloed Heel fijne, welbespraakte mensen dus, die gen Z'ers. Maar wat ik nog niet zo goed begrijp, is de drang om iets als menstruatie en de hele bende die daarbij komt kijken op het web te knallen. 'Gen Z grijpt graag naar het communitygevoel. Neem bijvoorbeeld die freebleeding movement: het is maar een kleine groep vrouwen die daar echt aan doet, maar door erover te posten, vinden ze elkaar. Vroeger deed vooral religie dit verbindende werk, maar dankzij social media is het heel makkelijk om tot een kleine, online community te komen. Het algoritme helpt hier een handje bij: hierdoor lijkt het plotseling alsof heel TikTok vol zit met gelijkgestemden. En dan voelt zelf zo'n filmpje posten ineens helemaal niet zo gek meer.'

Benieuwd waarom het eigenlijk hartstikke belangrijk is waarom we van dat taboe rondom menstruatiebloed afkomen? Je leest het hele verhaal in &C's juninummer 'Luxepoezen' dat nú in de winkels ligt, of haal 'm alvast hier:

Shop nu &C's juninummer 'Luxepoezen'

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur