Body & Mind
Annemijn boekte een vakantiehuis dat niet bestaat: 'We konden fluiten naar ons geld'
Gepubliceerd op
30 juni 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
interviews Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman
Gepubliceerd op
30 juni 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
interviews Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman
Dat gebeurt mij nooit, dachten de vier slachtoffers van oplichting die we spraken voor &C's Zomerboek. Toch overkwam het ze. Annemijn de Klerk had samen met haar vriendinnen een vakantiehuis geboekt dat niet bleek te bestaan.
Annemijn (27): 'Een jaar lang hadden mijn zeven vriendinnen en ik gespaard voor een week vakantie in de buurt van Barcelona. Via een online platform voor de verhuur van vakantiehuizen viel ons oog op een huis met zwembad in Sitges. De kosten waren 2.600 euro. Ik studeerde nog en om bij te verdienen paste ik op en werkte ik soms in de horeca. Het was veel geld, maar we hadden bedacht dat dit onze welverdiende vakantie zou worden. De site zag er goed uit en de foto's waren veelbelovend. We maakten het geld over via de website van het huizenplatform. De vliegtickets boekten we los.
Zo'n twee weken voor vertrek kregen we ineens een mail van de zogenaamde broer van de eigenaar van het huis. Het was een vaag verhaal: de eigenaar van het vakantiehuis lag in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij moest alle gasten op de hoogte brengen, het vakantiehuis was gesloten, het feest kon niet doorgaan. Mijn vriendin stuurde een printscreen van de mail door in onze groepsapp. We hadden meteen onze bedenkingen of het wel waar was. Bovendien: had deze man dan geen personeel, runde hij het hele vakantiehuis in zijn eentje, kon echt niemand anders de sleuteloverdracht doen?
Samen stelden we een mail op. Wat vervelend, schreven we, veel beterschap gewenst, maar ook: hoe nu verder? Eerst stuurde 'de broer' nog een mail terug waarin hij om de hete brei heen draaide. Toen we nog eens vroegen naar ons geld en onze vakantie, antwoordde hij dat hij zich wilde richten op zijn privéleven en dat hij het contact zou verbreken. Kortom: we konden fluiten naar ons geld en onze vakantie.
Lees ook: Joyce werd voor 25.000 euro opgelicht: 'Ik raakte in paniek, maar vertrouwde hem volledig'
Per toeval had een buurvrouw van een van de vriendinnen een appartement in de buurt van Barcelona. Het was veel te klein voor zeven mensen, maar nog wel vrij die week. Een buurtgenoot met een kofferwinkel hoorde van ons verhaal en had zo met ons te doen dat we allemaal gratis een koffer mochten uitzoeken. Dat was een schrale én een heel lieve troost. Een week later vloog ik met een luchtbedje naar Barcelona. Een paar meiden sliepen op de bank. Niet ideaal, maar knus was het wel. We hebben spaarzaam onze vakantie moeten indelen, maar het was alsnog geweldig. Een vakantie om nooit meer te vergeten, in elk geval.
Met de eigenaar van het huis – mocht het huis al bestaan – hebben we nooit meer contact gehad. De advertentie is ook direct van de site gehaald. Uiteindelijk hebben we nog ongeveer honderd euro per persoon teruggekregen van het online platform. Maar sindsdien ben ik heel voorzichtig met vakanties boeken. Airbnb durf ik nog net aan, omdat ze garant staan voor oplichting, maar tegenwoordig haal ik alles door Trustpilot en lees ik alle reviews voordat ik iets boek.'
Benieuwd geworden naar de verhalen van de andere mensen die zijn opgelicht? Je leest ze in &C's Zomerboek dat nú in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:
Scoor &C's Zomerboek nu hier!
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.