Joyce werd voor 25.000 euro opgelicht: 'Ik raakte in paniek, maar vertrouwde hem volledig'

Body & Mind

Joyce werd voor 25.000 euro opgelicht: 'Ik raakte in paniek, maar vertrouwde hem volledig'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 juni 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman

Gepubliceerd op

16 juni 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman

Dat gebeurt mij nooit, dachten de vier slachtoffers van oplichting die we spraken voor &C's Zomerboek. Toch overkwam het ze. Joyce Rijkeboer werd voor 25.000 euro opgelicht door een scammer die zich voordeed als iemand van de Knab-bank.

Joyce (59): 'Het was een stormachtige dag in juli toen ik gebeld werd door de Knab-bank. Dat nummer had ik opgeslagen, ik had nummerherkenning en nam meteen op. Het was iemand van de fraude-afdeling, aldus een mannenstem aan de andere kant van de lijn. 'Er zijn veel oplichters bezig en om vier uur wordt 25.000 euro van uw zakelijke rekening afgeschreven,' zei hij. Ik schoot meteen in de stress. Het was half vier.

'Geen paniek, mevrouw,' zei hij, 'ik wil eerst dat u zeker weet dat u met de Knab-bank belt, dus googel eerst mijn naam.' Ik zag inderdaad een LinkedIn-profiel met zijn naam, de functie kwam overeen. We hadden een halfuur om duizenden euro's 'veilig te stellen'. Ik moest het op een tussenrekening zetten. Ik bedankte hem tig keer en ging meteen in de actiemodus. 'Hebben we nog wel genoeg tijd?' vroeg ik. Ik zat te shaken op mijn stoel. De man stelde me gerust. Hij legde stap voor stap uit wat ik moest doen en zei dat alles goed kwam. Nadat ik een bedrag had overgemaakt vroeg hij of ik nog andere rekeningen had. Dat had ik: een spaarrekening bij ABN AMRO en nog een andere rekening bij ING. Toevallig had hij daar goede contacten en kon hij meteen checken of daar ook transacties klaarstonden.

Dat bleek het geval. Ik had nog maar een paar minuten de tijd om het geld veilig te stellen, maar ik kon mijn e.dentifier niet vinden. Ik vertrouwde de man aan de lijn, ik vertelde alles wat ik deed. Ook dat ik inmiddels mijn kluis had geopend op zoek naar bankpasjes. 'Heeft u nog meer waardevolle spullen in huis?' vroeg hij ineens. Plots kreeg ik argwaan. 'Waarom vraagt u dat?' vroeg ik. 'Heeft u dure horloges of schilderijen in huis?' begon hij nog eens. 'Nee,' antwoordde ik, nog steeds in de stress om mijn geld veilig te stellen. Toen de deurbel ging, werd ik bang. De hond ging tekeer.

Lees ook: Waarschuw je ouders, opa's en oma's: er is een nieuwe oplichterstactiek en hij is nogal geniepig

Via het display zag ik twee vreemden, een man en een vrouw. Ze bleven aanbellen, ik deed open omdat ik in een vlaag van verstandsverbijstering dacht dat ze ergens anders in het appartementencomplex moesten zijn. Tot ze plots boven aan mijn deur stonden. Opnieuw deed ik open. Ik was totaal verward. De hond bleef maar tegen ze blaffen. 'Ik heb hier niks!' riep ik. Volgens mij schrokken ze van mijn reactie en van de hond en zijn ze daarom meteen weer vertrokken. De man aan de telefoon had opgehangen. Ik liet mezelf op de bank zakken en wist meteen dat het foute boel was.  

Via LinkedIn stuurde ik een bericht naar de meneer. 'Heb ik u net aan de lijn gehad?' schreef ik. Hij vertelde dat zijn naam vaker werd gebruikt door criminelen en adviseerde meteen de fraude-afdeling van Knab te bellen. Daarna deed ik aangifte. Eerst was ik boos op mezelf, ik ben geen dommerik. Maar ze maken je zo gek en gaan zo professioneel te werk, dat dit echt iedereen kan overkomen.

Criminelen kunnen bijvoorbeeld een telefoonnummer 'kapen', zodat het lijkt alsof je gebeld wordt door een bekend nummer, wat dus ook bij mij was gebeurd. Krijg je een dergelijk telefoontje? Hang dan op en bel terug, meestal krijg je meteen een foutmelding en dan weet je dat je met scammers te maken hebt.'

Benieuwd geworden naar de verhalen van de andere mensen die zijn opgelicht? Je leest ze in &C's Zomerboek dat nú in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:

Scoor &C's Zomerboek nu hier!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur