Body & Mind
Ben je gestresst? Neuriën moet je: dit is waarom het blijkbaar heel goed voor ons is
Gepubliceerd op
16 september 2024 om 21:00
Bron / Fotografie
beeld Valentina Vos
Gepubliceerd op
16 september 2024 om 21:00
Bron / Fotografie
beeld Valentina Vos
De week is nog maar net begonnen, maar de hoofdpijn houdt al aan, je bent nog gespannen van de meetings van vandaag en zit met je gedachten al bij morgen. De rust is ver te zoeken. Wat nou als we je vertellen dat er een hele eenvoudige en snelle manier is om die wél rust te vinden?
Neuriën is vanaf nu het antwoord op al je problemen. Gestresst? Neurie. Druk hoofd? Neurie. We leggen het je uit.
Vergeet yoga en meditatie Waar het misschien moeilijk is om tijd te maken voor een lesje yoga of om je meditatiekussen tevoorschijn te trekken, is neuriën een mega toegankelijke manier om toch die rust te vinden. Makkelijker kan haast niet, en de voordelen vliegen je ook nog eens om de oren. Komen ze.
1. Neuriën zorgt voor minder stresshormonen Het is eigenlijk heel simpel: als je neuriet, richt je je aandacht op de melodie en de ademhaling. Hierdoor worden de gedachten afgeleid van alles waar je je zorgen over maakt, en door die verstoring wordt de activiteit in de amygdala vermindert – het deel van de hersenen dat angst en stress verwerkt. Het helpt ons dus om de negatieve gedachten los te laten, en dát zorgt er weer voor dat het niveau van de stresshormoon cortisol daalt. Met andere woorden: je kunt niet neuriën en tegelijkertijd aandacht geven aan stressvolle gedachten. En als we dan toch moeten kiezen, laat ons dan maar neuriën.
2. Meer feel-good hormonen Daar tegenover staat dat, wanneer we neuriën, we de afgifte van endorfines juist stimuleren. Die feel-good hormonen zorgen ervoor dat pijn wordt vermindert en stress wordt verlicht, en dat wil je hebben. Op die manier zorgt neuriën voor een gevoel van geluk, ontspanning en balans.
Lees ook: Doei zomer, hallo rust en regelmaat: met deze vijf apps krijg je je leven weer op orde
3. Verbeterde ademhaling en verlaagde hartslag Ben je aan het neuriën, dan betekent dat automatisch ook dat je dieper en rustiger gaat ademen. En laat een diepe ademhaling nou net essentieel zijn om te ontspannen, omdat het het parasympathische zenuwstelsel activeert. Op die manier stimuleert neuriën belangrijke zenuwen die ervoor zorgen dat de hartslag wordt verlaagd, je je rustig en kalm voelt én dat de neurotransmitter acetylcholine vrijkomt. Die laatste vertelt je lichaam dat alles oké is, en dat horen we het liefst.
4. En een verbeterde focus en concentratie Even terug naar punt één, want doordat alle stressvolle gedachten vervagen omdat we ons zo focussen op de melodie, wordt ook onze concentratie verbeterd. Neuriën is dus een simpele manier om meer in het moment te zijn en meer mentale helderheid te bereiken.
Niks dure yoga klasjes, je hebt genoeg aan je eigen lichaam.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.