Body & Mind
Shit, Ticketmaster gehackt: kun je zelf iets doen om je gegevens te beschermen?
Gepubliceerd op
30 mei 2024 om 11:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
30 mei 2024 om 11:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Vanochtend kwam naar buiten dat Ticketmaster is gehackt en dat een hackersgroep nu zegt de persoonlijke gegevens van 560 miljoen klanten in handen te hebben én te koop aan te bieden. Geen fraai nieuws dus, al helemaal niet als je creditcard aan je account gelinkt is. We zochten alvast uit: kun je iets doen om jezelf te beschermen?
De hackersgroep genaamd ShinyHunters zegt onder meer namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en ticketaankopen van klanten te hebben gestolen. Bewijs van de aanval hebben ze op het dark web geplaatst. Voor veel verkopen ze het - relatief gezien dan - trouwens niet, ze willen een half miljoen dollar (460 duizend euro) als 'eenmalige aanbieding'. Ticketmaster heeft de hack zelf nog niet bevestigd, maar de Australische regering meldt wel dat ze de hack onderzoekt. Wat Australië er dan weer mee te maken heeft? Er zouden in ieder geval twee miljoen Australiërs de dupe zijn, meldt ABC News. Het is nog niet bekend of er ook Nederlandse accounts bij die 560 miljoen zitten. Lees ook: Waarschuw je ouders, opa's en oma's: er is een nieuwe oplichterstactiek en hij is nogal geniepig
De hack komt op het moment dat Ticketmaster in de Verenigde Staten onder vuur ligt. Er is namelijk een juridische procedure gaande tegen moederbedrijf Live Nation Entertainment, omdat zij hun monopoliepositie zouden misbruiken. Ze zouden te veel geld vragen voor het gebruiken van hun platform om tickets te verkopen. Wat (zelf) te doen? Omdat nog niet bekend is of Nederlandse accounts ook de sjaak zijn, is er niet meteen reden tot paniek. Maar een fijn gevoel? Dat krijgen we er ook niet bepaald van. Daarom vragen we ons af: is er iets dat je nu zélf kunt doen om je gegevens te beschermen? De grote wachtwoordenwissel Jep, dit is een arbeidsintensieve taak, maar als jij iemand bent die overal (een variatie van) hetzelfde wachtwoord gebruikt, is nu de tijd om daar verandering in te brengen. Tenminste, als je echt voorzichtig wil zijn dan. Het is in ieder geval niet verkeerd om dat bij de belangrijkste accounts te doen. Je DigiD bijvoorbeeld. Tweestapverificatie Ook nooit een verkeerd idee: bij je belangrijkste accounts tweestapsverificatie instellen. Hiermee creëer je een extra beveiligingslaag via je telefoon, waar een hacker natuurlijk moeilijk bij komt. Lees ook: Voorkom dat het je gebeurt: dit zijn de 6 meest gemaakte reisfouten Blokken, die handel Bovenstaande twee tips zijn vooral handig als je je andere belangrijke accounts wil beschermen en wil voorkomen dat die ook gehackt worden, maar wat als je - zoals we in de intro al noemden - je creditcard aan je Ticketmaster-account gekoppeld hebt? Daarvoor belden we de Rabobank op. 'Er is op dit moment niet zo heel veel wat we kunnen doen,' lieten die weten. 'Maar voor je eigen gevoel van veiligheid zou je je creditcard altijd kunnen blokkeren, mits er geen automatische transacties vanaf gaan.' Dat kun je zelf in je bankapp doen, evenals hem weer deblokkeren. Beide kan zo vaak als je wil. Betaal je je kaartjes altijd via iDeal? 'Dan kunnen ze alleen bij je rekeningnummer, maar met dat alleen kunnen ze niet zo heel veel.' Verder geldt: zie je iets verdachts, bel dan meteen je bank. De Rabobank geeft nog als tip dat je dat ook vanuit je beveiligde bankapp kunt doen, dan hebben medewerkers meteen toegang tot je gegevens en kunnen ze je het snelst helpen. Ten slotte? Hopen op 't beste maar.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.